Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Viktiga broar i Kursk har förstörts

TT-AFP

Uppdaterad 12.14 | Publicerad 04.36

Ukrainska styrkor har förstört eller skadat alla tre broar över floden Sejm i ryska Kursk, enligt samstämmiga uppgifter.

Det lägger hinder för Ryssland när dess styrkor ska försöka stoppa motinvasionen.

De tre strategiskt viktiga broarna ligger på Rysslandskontrollerat område och har attackerats inom loppet av några dagar. Utan dem får Ryssland svårt att skicka förstärkningar mot de invaderade gränstrakterna. De ryska styrkorna riskerar dessutom att bli inkilade mellan floden, ukrainska motståndare och Ukrainas gräns.

De kan tvingas till tillbakadraganden, enligt den ukrainske militäranalytikern Mykola Bjeljeskov.

– Anfall på broarna komplicerar eller till och med förhindrar för fienden att behålla sina styrkor söder om Sejmfloden, säger han till The New York Times.

Om de ukrainska styrkorna avancerar fram till flodbanken skapar de en naturlig barriär mot eventuella ryska angrepp, skriver tidningen.

Drygt två veckor

En rysk militärutredare bekräftade i måndags i en rysk propagandakanal att Ukraina ”totalförstört” en bro och skadat två andra. En rad av Rysslands inflytelserika och regimlojala så kallade militärbloggare uppger samma sak.

Roman Alechin, rådgivare till guvernören i Kursk, meddelar att ryska styrkor börjat bygga pontonbroar för att underlätta logistiken. Flera sådana broar syns på satellitbilder.

Den ukrainska överraskningsoffensiven in i Ryssland har pågått i drygt två veckor. Den har blottat svagheter i det ryska försvaret när ukrainska styrkor snabbt kunde tränga in på ryskt territorium.

Ett syfte med motinvasionen tycks vara att avleda ryska styrkor från den hårt pressade frontlinjen i östra Ukraina. Det har så vitt känt endast skett i mindre grad och invasionsstyrkorna avancerar fortsatt mot staden Pokrovsk i Donetsk.

Stort drönaranfall

Ukraina fortsätter att anfalla andra delar av Ryssland. Under natten till onsdagen sköts elva ukrainska drönare ned i luften kring Moskva, enligt den ryska huvudstadens borgmästare.

”Det här är ett av de största försöken att attackera Moskva med drönare hittills”, skriver borgmästaren Sergej Sobjanin på Telegram.

Inga skador eller dödsfall har rapporterats efter attacken, enligt honom.

Drönarattacker mot Moskva är sällsynta. Senast var i maj då Ryssland uppgav att de skjutit ner en drönare där, vilket ledde till att trafik stoppades på två stora flygplatser i över en timme.

Enligt ryska myndigheter sköts totalt 45 ukrainska drönare ned över olika delar av Ryssland under natten. Många riktades mot en annan gränsregion, Brjansk.