Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Kommunen i stabsläge efter skandalerna på fritidsgården

Uppdaterad 11.37 | Publicerad 11.33

ÖREBRO. En flicka misstänks ha utsatts för sexbrott på toaletten av en fritidsledare.

På samma fritidsgård har sju anställda dömts för brott.

Skandalerna i Örebro har nu fått kommunen att gå upp i stabsläge.

– Föräldrar säger till sina barn att de inte får gå dit länge. Jag tycker fritidsgården borde ha stängts på dagen, säger en boende i området.

Skandalerna på fritidsgården i Örebro uppdagades under sommaren och har vuxit i omfång. En mamma skulle hämta sin dotter vid 20-tiden en kväll men hittade henne inte. Dottern kom sedan utspringande från en toalett där en manlig anställd också befann sig. Hon berättade att hon blivit utsatt för någon form av våldsbrott och händelsen polisanmäldes. 

En granskning av Nerikes Allehanda visade att mannen vid tillfället redan var misstänkt för annan allvarlig brottslighet: misshandel av minderårig och barnfridsbrott. 

Trots att han åtalats och väntade på rättegång kunde mannen arbeta på fritidsgården. 

7 av de 31 anställda på fritidsgården är dömda för brott.

I uppföljande artiklar kunde tidningen avslöja att hela 7 av 31 anställda på fritidsgården tidigare är brottsdömda. Det handlar om narkotikabrott, rattfylleri och grov stöld. Två av dem avtjänade nyligen fängelsestraff efter att ha deltagit i de uppmärksammade påskupploppen 2022, enligt NA:s granskning. 

Greps i Belgien

I veckan greps mannen som misstänkts ha förgripit sig på flickan i somras. Han togs av polis på en gata i Belgien dit han flytt från det svenska rättsystemet. 

Mannen är 23 år och misstänks för grovt sexuellt övergrepp mot barn. 

– Det pågår nu en process för att få honom utlämnad till Sverige. Jag vet dock inte hur lång tid det kan ta, det beror på om han medger eller ej. När eller om han kommer till Sverige så kommer han att gripas av svensk polis och förhöras, säger åklagare Anna Berg till Aftonbladet.

 

Fritidsgården ligger i anslutning till en skola. När Aftonbladet är på plats vid lunchtid på fredagen är det full aktivitet på gårdsplanen men fritidsgården har ännu inte öppnat. Flera boende som Aftonbladet talar med vädrar sin oro över situationen. En del låter inte längre sina barn vara på fritidsgården. Det riktas också kritik mot att ansvariga dröjde länge med att vidta ordentliga åtgärder.

Namninsamling till kommunen

Abdulkadir Hassan Afrah är ordförande för en kulturförening och har engagerat sig i frågan. Han har tagit initiativ till en namninsamling som skickats till kommunen.

Abdulkadir Hassan Afrah har tagit initiativ till en namninsamling som skickats till kommunen. ”Vi vill att kommunen säkerställer att fritidsgården är en trygg plats för barnen”, säger han.

Enligt honom tog det nästan två veckor för kommunen att inleda en utredning.

– Föräldrar här är fortfarande oroliga. Vi vill att kommunen säkerställer att fritidsgården är en trygg plats för barnen, säger han.

En kvinna med ett barn i lågstadieåldern låter sig intervjuas anonymt. Hon har inte själv barn som brukar vara på fritidsgården men känner många som har. 

– De borde ha stängt gården direkt på dagen, säger hon. 

– Våra barn är det viktigaste vi har. Vi måste se till att de har goda förebilder i sin närhet. 

Det är förskräckligt

Ett par kilometer bort, i Örebro rådhus, tar kommunalrådet Maria Haglund (M) emot tillsammans med en politisk sekreterare. Hon är sammanbiten och berättar att kommunen befinner sig i stabsläge efter händelserna. Varje morgon träffas kommunledning och politiker speciellt för att diskutera frågan. En extern utredning har också tillsatts.

Kommunalrådet Maria Haglund (M) säger att kommunen kontrollerar personer som anställs. Nu ska en extern utredare undersöka hur brottslingar slunkit igenom kontrollen.

– Det som har framkommit är förskräckligt. Jag känner verkligen med den här flickan och hennes familj, säger Haglund. 

Hur kan brottslingar arbeta på kommunala fritidsgårdar?

– Det här är något som den externa utredaren nu tittar på. 

Har ni inga kontroller?

– Jo, vi har kontroller över dem vi anställer så klart. 

Kriminella ska inte jobba där

Hur har alla dessa kunnat slinka igenom era kontroller?

– Det är det som den externa utredningen tittar på. Jag vill vara tydlig med att kriminella ska inte jobba i Örebros kommuns fritidsgårdar. 

Haglund tillägger att det funnits en övertro att ungdomar i olika bostadsområden kan jobba på fritidsgårdar som ligger i närheten och att de inte har kontrollerats tillräckligt grundligt. Kommunens kontroller fångar heller inte upp åtalade personer, registerkollen ser endast dömda.

Kan föräldrar känna sig trygga med att skicka iväg sina barn till fritidsgården?

– Jag tycker det. Vi har gått upp i stabsläge och tar väldigt allvarligt på de här frågorna. 

Ulf Lindin är ansvarig för fritidsgårdarna. Han konstaterar att de anställda som dömts för att ha deltagit i påskupploppen genomgått noggranna lämplighetskontroller.

Ulf Lindin är verksamhetschef på kommunen och ansvarig för fritidsgårdarna. Han säger att det är fruktansvärt att händelsen med flickan överhuvudtaget kan inträffa. Den misstänkte mannen arbetade under falskt namn, men hade arbetat på fritidsgården till och från i fem år. Lindins bild är att personal varit nöjda med honom.

Vill nyansera bilden

Samtidigt vill han nyansera bilden av de övriga fallen. Vissa är dömda för brott tillbaka i tiden. En av dem om deltog i påskupploppen genomgick noggranna lämplighetskontroller, polisen tillfrågades också om hans lämplighet. Två andra har inte arbetat på fritidsgården sedan skandalen briserade.

Kan man arbeta på fritidsgård om man är dömd för brott?

– Det tycker jag att man kan göra. Men man måste ha gjort det vi internt kallar för ett bokslut och man måste stå för det man har gjort. Det får heller inte handla om olämpliga brott. Men man kan inte döma ut folk som har snattat någon gång i tonåren. Saker och ting kan ändras och man kan bli en väldigt bra förebild, säger Lindin. 

Fritidsgården höll öppet dagen efter det anmälda sexbrottet.

Han tillägger att kommunen valde att fortsätta ha fritidsgården öppen redan dagen efter efter det misstänkta sexbrottet, detta för att föräldrar och anhöriga skulle kunna komma dit och prata med ansvariga och för att få stöd. 

– Avsikten med att ha öppet var att visa att vi kommer vara transparenta och att vi kommer att finnas här för de som är oroliga. Jag uppskattar att vi mött mellan 300 och 400 föräldrar och anhöriga.

Aftonbladet har sökt chefen för fritidsgården men han svarar inte i telefon. När vi träffar honom utanför arbetsplatsen vill han inte ställa upp på intervju utan hänvisar till Ulf Lindin.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln