Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Putin i sällsynt Tjetjenienbesök

TT-AFP

Publicerad 2024-08-20 22.17

Den ryske presidenten vågade resa till Tjetjenien för första gången på tretton år.

Vladimir Putin togs emot av den tjetjenske ledare Ramzan Kadyrov – och jämförde ukrainsk markoffensiv med terrordådet mot skolan Beslan.

Tjetjeniens starke man Kadyrov är lojal till Kreml och säger att han har sänt tusentals stridande för att stödja den ryska angreppskriget i Ukraina.

Dessutom har Kadyrov tidigare bjudit in Putin att besöka Grozny som är delrepublikens huvudstad; varpå Putin svarade att han ”skulle göra allt som han kunde” för att resa.

Den ryska statligt styrda nyhetsbyrån Ria Novsti rapporterade hur Putin vänskapligt lade sin arm om Kadyrovs skuldra när han välkomnades ur den helikopter som presidenten färdades i.

Problem för Moskva

Tjetjenien har varit en utmaning för Moskva, som genomfört två omfattande brutala och kontroversiella krig för att behålla delrepubliken i den ryska federationen.

Men under Kadyrovs ledarskap har Tjetjenien fogat in sig under Kreml, samtidigt som delrepubliken behållit en viss autonomi.

Putin har dock inte besökt Tjetjenien sedan 2011.

På resan i Kaukasus valde Putin att stanna i staden Beslan, beryktad för den svåra massaker som inträffade när tjetjenska rebeller tog 1 000 personer som gisslan i en skola 2004.

Det slutade med ett blodbad, när ryska specialstyrkor gick in i gymnastiksal där de gisslantagna fanns. Minst 330 människor dödades i händelsen.

Jämför med Ukraina

I ett tal valde Putin att jämföra dådet med Ukrainas markoffensiv i Ryssland:

”Precis som vi bekämpade terrorism, så kämpar vi i dag mot dem som utför brott i Kurskregionen. Men precis som vi då uppnådde våra mål kommer vi att uppnå målen att bekämpa nynazister”, sade Putin.

Han nämnde inte Rysslands invasionskrig i Ukraina, eller omständigheter kring den skottlossning som utbröt när ryska specialstyrkor gick in i skolans gymnastiksal där gisslan hölls.