Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lovisa, Louise

Så försöker Putin tona ner Ukrainas chockattack

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-08-24 08.34

Propagandamaskinen i Kreml försöker få den ukrainska överraskningsoffensiven i gränsregionen Kursk att framstå som ”det nya normala”.

– Det ligger helt i linje med Putins retorik, säger Rysslandskännaren Per Enerud.

Samtidigt som över 120 000 ryssar i gränsregioner till Ukraina evakueras efter grannlandets överraskningsoffensiv, så reser landets president Vladimir Putin på besök i Azerbajdzjan och Tjetjenien och tar emot den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Moskva.

– Det är inte så att det pågår ständiga krismöten där Putin verkligen vill beskriva läget som allvarligt. Det är snarare tvärtom, säger den mångårige Rysslandskännaren Per Enerud som till vardags arbetar på Myndigheten för psykologiskt försvar.

”Nya normala”

Förutom anklagelser om att Ukraina försöker attackera kärnkraftverket i Kursk, så är det ganska tyst om vad som pågår i gränsregionen, både direkt från Kreml och i de statskontrollerade ryska medierna.

– Det ligger helt i linje med Putins retorik, säger Per Enerud.

– De jobbar hårt för att tona ner det här.

Källor nära Putinadministrationen befarar att oroligheterna kan pågå i flera månader, rapporterar den ryska oberoende nyhetssajten Meduza. Samtidigt arbetar Kreml febrilt med att få striderna i Kurskregionen att framstå som något normalt.

En källa säger till nyhetssajten att uttrycket ”det nya normala” är nödvändigt så att människor inte tänker på det som händer som en avvikelse, utan en ny norm, om än en tillfällig sådan.

Per Enerud håller med:

– Genom att beskriva det som normalt så vill man liksom göra det normalt.

”Alltid under angrepp”

– Putin har ända sedan han kom till makten beskrivit det som att Ryssland alltid är under angrepp. Det är det normala i den mytologi han byggt upp och angreppet har pågått i alla tider, menar Per Enerud och fortsätter:

– Och det här angreppet är lite större någon vecka och lite mindre någon annan vecka.

Mycket av den rapportering som förekommer i ryska medier handlar om ukrainska förluster och hur ryssarna slår tillbaka mot Ukraina.

– Man beskriver deras offensiv som en desperat akt av panik, säger Per Enerud och tillägger:

– Det som nu sker i Kursk menar man bara är ”vanlig terrorism”.

ANNONS