Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lovisa, Louise

Israel och Hizbollah i attacker – nödläge utlyst

TT

Uppdaterad 08.41 | Publicerad 04.36

Den israeliska militären (IDF) har genomfört en ”förebyggande” attack mot vad som beskrivs som Hizbollah-mål i Libanon.

Hizbollah uppger samtidigt att man i en inledande attack avfyrat över 300 raketer mot Israel – dagens insats ska dock vara avslutad.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har kallat till möte i säkerhetskabinettet med anledning av insatsen. Försvarsminister Yoav Gallant har efter attackerna utlyst nödläge i två dygn, en åtgärd som ger myndigheterna mer beslutsmakt för att skydda civila från fara.

”Vi är fast beslutna att göra allt för att skydda vårt land, för att de boende i norr tryggt ska kunna återvända till sina hem och att fortsätta följa en enkel regel: Vem som än skadar oss, så skadar vi dem”, säger Netanyahu i ett uttalande.

Flyglarm i Israel

Israel uppger att omkring 100 stridsflygplan har förstört ”tusentals” av shiamilisen Hizbollahs avfyrningsramper för raketer i södra Libanon. Större delen av dessa ramper var riktade mot norra Israel, och en del mot centrala delen av landet, enligt IDF.

Hizbollah svarade med hundratals raketer och drönare mot norra Israel. Större delen av dessa avfyrades efter Israels attack, uppger en talesperson för IDF.

Senare på söndagsmorgonen uppger Hizbollah att anfallen mot Israel nu är avslutade:

”Vår militäroperation mot israeliska positioner är avslutad och slutförd”, säger milisen i ett uttalande.

Israeliskt flyg inledde sin attack tidigt på söndagsmorgonen. Medier i Libanon rapporterade om räder mot mål i södra delen av landet. Ett dödsfall rapporteras i staden Khiam i södra Libanon, enligt landets statliga nyhetsbyrå.

Hizbollah uppgav samtidigt i ett uttalande att dess styrkor inlett en storskalig attack mot Israel, som hämnd för att Israel nyligen dödade en högt uppsatt Hizbollah-ledare.

I en första fas, som Hizbollah kallar det, avfyrades 320 raketer mot Israel. Inga dödsfall eller allvarligt skadade har rapporterats från Israel.

”Vi attackerar”

Israels militär gick ut med ett meddelande riktat till befolkningen i södra Libanon: ”Vi bevakar Hizbollahs förberedelser för att genomföra storskaliga attacker på israelisk mark nära era hem. Ni är i fara. Vi attackerar och eliminerar hot från Hizbollah”, skriver IDF på Telegram.

Omvärldens oro för ett krig mellan Israel och Hizbollah – och i förlängningen Iran – har stigit sedan Gazakrigets start, inte minst sedan shiamilisens befälhavare Fuad Shukr och Hamasledaren Ismail Haniya dödats i Beirut respektive Teheran i slutet av juli. Sedan dess har Hizbollah och Iran hotat med vedergällning.