Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lovisa, Louise

Billström om attackerna: ”Av yttersta vikt att eskalering undviks”

Uppdaterad 13.58 | Publicerad 12.53

Israel fortsatte att skicka raketer mot Hizbollah-mål ”djupt inne i Libanon” under förmiddagen.

Nu reagerar Tobias Billström på attackerna.

– Vi följer utvecklingen mycket noga. Det är av yttersta vikt att ytterligare eskalering undviks, säger han till Aftonbladet.

Följ ämnen
Israel

Under förmiddagen kom uppgifter om att Israels militär, IDF, fortsatt attackerna mot Hizbollahs raketramper i södra Libanon.

Enligt Al Jazeeras reporter på plats i södra Libanon träffades en bil bakom henne i gränsstaden Khiam, där en Hizbollah-soldat ska ha dött. I en annan attack ska två andra Hizbollah-män ha dött enligt tidningen.

Enligt tidningen har Israel utfört attacker ”djupt inne i Libanon i öst”.

Tobias Billström.

”100 stridsflygplan attackerade”

Konflikten eskalerade tidigt mellan Israel och Hizbollah i Libanon.

Israel uppgav att de upptäckte att en attack från Hibollah i Libanon var på väg, och inledde en kontra-attack. Under morgonen uppgav Israels flygvapen, IAF, att 100 stridsflygplan attackerat tusentals raketgevär i vad de kallar sin förebyggande attack.

Enligt militären var flera av robotarna riktade mot norra Israel, vissa mot centrala delar av landet.

”Första fasen fullbordad”

Hizbollah å sin sida uppger att de avfyrat totalt 320 drönare mot elva militärbaser, rapporterar Al Jazeera.

Senare på söndagsmorgonen gjorde de ett uttalande där man uppgav att ”första fasen” av attacken mot Israel är fullbordad med ”fullkomlig framgång”. Uttalandet har tolkats som en hint om att det kommer att komma nya attacker mot Israel.

”Det motsäger fakta”

Israel uppger att Hizbollahs avsikt var att slå till mot israelisk underrättelsetjänst och Mossad-baser i centrala Israel. Samtidigt tillbakavisas påståenden om att Israel lyckats med sin förebyggande attack från Hizbollahs sida.

”Det motsäger fakta på marken och kommer att motbevisas av terrorgruppens ledare Hassan Nasrallah senare idag”, uppger Hizbollah enligt Times of Israel. Talet väntas hållas på tv vid 17.00.

Israels utrikesminister Israel Katz skriver på X att han uppmanar omvärlden att stödja landet i striderna mot ”iranska ondskans axel och dess ombud, ledda av Hizbollah”.

”Israel står inför ondskans axel ledd av Iran, som har det uttalade målet att förstöra Israel. Vi söker inte ett fullskaligt krig - men vi kommer att göra det som krävs för att skydda våra medborgare”, skriver han i inlägget.

USA: Israels rätt

En talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, Sean Savett, meddelar att Joe Biden ”noggrant följer händelserna i Israel och Libanon”.

”Vi kommer att fortsätta stödja Israels rätt att försvara sig, och vi kommer att fortsätta arbeta för regional stabilitet”, säger Sean Savett till enligt Sky News.

IDF skjuter ned en raket från Hizbollah i norra Israel under söndagsmorgonen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln