Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Ger funktionshindrade barn gratis glass – får ris och ros

Uppdaterad 16.14 | Publicerad 15.03

”Vi bjuder alla barn med funktionsnedsättning på mjukglass.”

Skylten på grillen utanför Gröna lund har väckt starka känslor och funderingar i flera år.

– Det här är min bransch och något som jag känner att jag kan göra. Jag ger barn glass och de blir glada, säger kioskägaren Hisham.

Eva har passerat Djurgårdsgrillen utanför Gröna lund i Stockholm flera gånger under sommaren.

Erbjudandet från kioskägaren om gratis glass till funktionsnedsatta barn, som spikats upp på fasaden, är något som hon och hennes vänner reagerat på.

– Det är säkert med all välmening, men det känns inte okej i magen. I mitt arbete har jag bland annat kontakt med gymnasieungdomar som lider av funktionsvariationer. De skulle inte vilja inte bli behandlade annorlunda genom att få gratis glass, säger hon.

Kritiseras på nätet

Eva ställer sig också frågande till vilka som omfattas i begreppet ”funktionsnedsatta”.

– Var gör man den gränsdragningen? Handlar det bara om folk som har synliga funktionsvariationer? Om man har en son med dålig syn, ska han då få mjukglass?

På Facebook har kioskens erbjudande fått både ris och ros under de senaste åren.

En del menar att det är utpekande och att erbjudandet eventuellt skulle vara ett fall för Diskrimineringsombudsmannen. Medan andra tycker att det är fint initiativ som väckt mycket glädje.

David Lega: ”De vill göra något schysst”

Även den tidigare paralympiern och europarlamentarikern, David Lega, är kluven kring erbjudandet.

– Det finns ju risk att det skulle bli konstigt gentemot syskon eller andra barn. Dessutom finns det andra sätt man hjälpa barn med funktionsnedsättning. Bland annat genom att stödja organisationer som jobbar med de här frågorna, säger han.

Samtidigt menar han att syftet är gott.

– De vill göra något schysst till barn som inte har samma förutsättningar som många andra.

Lega föddes med sjukdomen AMC, artrogryphos, vilket innebär att hans armar är förlamade och att han saknar muskler i benen. Diskussionen kring Djurgårdsgrillen drar upp minnen från hans egen barndom.

– 1982 var jag på plats när IFK Göteborg vann Uefacupen. Efter matchen sköt spelarna ut fotbollar till publiken. Vi var en grupp funktionsnedsatta barn som satt längst fram och fick inga bollar mot oss. Då kom Glenn Strömberg fram och gav mig en boll. Jag har kvar den än i dag, säger Lega och fortsätter:

– Men i ljuset av det här kanske jag skulle blivit kränkt och det är ett bekymmer. Om man är rädd att göra fel finns det risk att man inte gör någonting alls. Där får vi inte hamna, då kommer ingen ens våga titta på barn med funktionsnedsättningar.

”Sjukt att bli anmäld för att man vill bjuda på glass”

Åsikterna om att erbjudandet är utpekande och att det skulle tas upp av Diskrimineringsombudsmannen tycker Lega är överdrivna.

– Det hade varit sjukt att bli anmäld för att man vill bjuda på glass. Jag skulle inte bli stigmatiserad av att få en glass. Jag skulle bli glad.

Han menar också att det finns betydligt större utmaningar för funktionshindrade i samhället.

– Till att börja med är vi ingen homogen grupp. Vi ser hur vissa klarar att klättra upp för berg helt själva. Samtidigt kämpar andra med att klara av att jobba halvtid. För att folk ska få en större förståelse kring problemen krävs utbildning. Det handlar om att försöka normalisera det som är ovanligt och annorlunda.

David Lega, före detta paralympier och europaparlamentariker.

”Jag ger barn glass och de blir glada”

Kioskägaren Hisham berättar att ett fåtal kunder är kritiska till gratisglassen.

– Men de allra flesta blir glada när de ser det här erbjudandet. Folk kommer från hela landet och ler när de ser skylten, säger han.

Hisham har ett barn med en funktionsnedsättning och kände därför att han ville göra något fint för de som är i en liknande situation.

– Innan jag började med det här var jag till och med i kontakt med Stockholms kommun för att se om det fanns några problem. Men de var bara positiva till förslaget.

Han ser inte heller några problem med att göra gränsdragningar kring vilka som omfattas av erbjudandet.

– Ibland får vi säga stopp när de kommer flera gånger på en och samma dag. Men även de som inte har synliga funktionsnedsättningar får mjukglass.

Finns det inte andra sätt som man kan stödja de här barnen?

– Det finns det säkert. Men det här är min bransch och något som jag känner att jag kan göra. Jag ger barn glass och de blir glada.