Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Swedbanks tidigare vd döms till fängelse

Uppdaterad 16.20 | Publicerad 14.03

Birgitte Bonnesen.

Birgitte Bonnesen, Swedbanks förra vd, döms för grovt svindleri till ett år och tre månaders fängelse.

Det meddelar Svea Hovrätt på tisdagen.

I centrum för rättsfallet står en rad uttalanden som Bonnesen gjorde under åren 2018 och 2019, kopplat till den penningtvättskandal som då skuggade storbanken.

Hovrätten har kommit fram till att tidigare vd:n genom det hon sagt gjort sig skyldig till grovt svindleri.

Hovrätten anser att Birgitte Bonnesen lämnat vilseledande uppgifter i medieintervjuer 2018, med Svenska Dagbladet och TT. Hon sa i intervjuerna att det inte fanns någon misstänkt penningtvättskoppling till en annan banks verksamhet i Estland. Enligt domstolen finns det stöd för att banken kände till misstankar om penningtvätt i Estland, och att Bonnesens uttalande gav en felaktig bild av hur det verkligen såg ut.

Sätten ex-vd:n uttalat sig på ska ha varit ”ägnade att påverka bedömningen av den svenska banken i ekonomiskt hänseende och därigenom orsaka skada”, enligt hovrätten.

”Hovrätten har bedömt ett flertal uttalanden som har gjorts till media och aktieanalytiker. Rätten har då kommit fram till att två av uttalandena har varit oriktiga eller inneburit ett så skevt urval av fakta att de har varit vilseledande i lagens mening”, säger domare Sven Johannisson i ett pressmeddelande.

Därför döms Birgitte Bonnesen till grovt svindleri. Påföljden blir ett år och tre månaders fängelse.

Åklagaren yrkade att ex-vd:n även skulle dömas för röjande av insiderinformation, när Bonnesen upplyste stora aktieägare inför att Uppdrag granskning skulle släppa ett avsnitt om penningtvätt i Swedbank. Den delen friar hovrätten dock henne från.

Birgitte Bonnesen förnekar alla anklagelser om brott. Hennes advokat Per E Samuelsson meddelade till TT efter tisdagens rättegång att de kommer att överklaga domen.

I januari 2023 prövades ärendet i tingsrätten. Då friades hon från alla anklagelser.

Bonnesen sparkades från Swedbank efter att det avslöjats i SVT:s Uppdrag granskning att banken använts för penningtvätt i Baltikum.