Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Trumps lögner: Demokraterna vill döda bebisar

Uppdaterad 10.34 | Publicerad 10.07

Kamala Harris ljög en gång under debatten.

Motståndaren Donald Trump ljög 33 gånger, enligt CNN:s faktagranskare Daniel Dale.

– Lögn efter lögn i ämne efter ämne, säger han.

Demokraterna vill döda bebisar som redan har kommit till världen. Det är en av minst 33 lögner som Republikanernas presidentkandidat Donald Trump drog under debatten i natt.

Kamala Harris ljög minst en gång när hon sa att arbetslösheten legat på den högsta nivån sedan depressionen på 30-talet när president Biden och hon själv som vicepresident tog över efter Trumps administration efter valet 2020.

– Det var ett förbluffande oärligt debattframträdande från förre president Trump, säger CNN:s reporter Daniel Dale som har gjort faktakollen i den egna tv-kanalen.

Nattens debatt var första gången som Donald Trump och Kamala Harris möttes.

Trump ljög om att invandrare äter katter

Trump upprepade också falska påståenden från sin vicepresidentkandidat JD Vance om invandrare från Haiti.

– I Springfield äter de hundar. Folket som kom dit, de äter katterna. De äter husdjuren som tillhör dem som bor där, sa Trump.

Trump ljög också om motståndarnas syn på abort. Enligt Trump vill Demokraterna alltså kunna döda barn efter att de har fötts.

– Om man vet vad Trump säger om Demokraternas abortpolitik och vad de själva säger att de vill göra så vet man att det är en fruktansvärt grov lögn, säger Erik Åsard som är professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

”Spelar ingen roll för Trumps anhängare”

För väljare som redan har bestämt sig för att rösta på Trump har det sannolikt liten betydelse att han anklagas för en rad osanningar.

– Det verkar inte spela någon roll för Trumps mest trogna anhängare. De har på något sätt bakat in det här i hans personlighet. De gillar att han är så aggressiv när han går emot sina motståndare och då spelar det mindre roll om han slirar på sanningen, säger Erik Åsard.

Hur det påverkar väljare som fortfarande inte bestämt hur de ska rösta är svårt att säga. Vad Erik Åsard vet finns ingen data på det.

– Det är svårt att separera en sådan sak som hur mycket en kandidat ljuger från andra intryck man har av en kandidat. Till exempel synen på sjukvårdsfrågan, migrationen, ekonomin, inflationen. Det tror jag inte att opinionsundersökningarna kan komma åt.

Han tror inte att väljare kommer att bli avskräckta från att rösta på Kamala Harris på grund av hennes faktafel.

Donald Trump efter debatten.