Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Andersson nobbar Åkessons utsträckta hand

Anna Hansson/TT

Publicerad 2024-09-06 18.50

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) vill inte ta Jimmie Åkessons (SD) utsträckta hand.

Jimmie Åkesson (SD) vill gräva ner stridsyxan med S för att förbättra samtalsklimatet.

Nu får han kalla handen av partiledaren Magdalena Andersson (S).

– Det är som om en pyroman skulle be mig samarbeta om att öka brandskyddet, säger hon till TT.

I sitt sommartal förra helgen anklagade SD-ledaren Magdalena Andersson för att piska upp debattklimatet som han anser är alltför hårt i Sverige. Men han sade sig också vilja begrava stridsyxan.

– Snälla Magdalena Andersson, kan vi inte bara ta i hand på att upphöra med den här förgiftade debatten? sade han från scenen i Sölvesborg.

Andersson ser inte gesten som en utsträckt hand utan snarare som ett sätt för Åkesson att hantera kritiken SD fått efter Kalla Faktas avslöjande i våras.

– I stället för att ta ansvar för det här har Åkesson legat under sommaren och funderat på hur han ska ta sig ur det. Och då gör han det genom att plötsligt börja peka på mig.

I programmet avslöjades SD:s kommunikationsavdelning med att använda sig av anonyma konton som svartmålar och driver med bland annat de andra riksdagspartierna, miljörörelsen och invandrare.

– Om han på riktigt är intresserad av att förbättra det politiska klimatet i Sverige så kan han gå till sin trollfabrik och be dom ta julledigt redan nu, säger Andersson.

Har ditt parti på något sätt bidragit till att piska upp debattklimatet?

– Det finns alltid anledning för alla att reflektera över tonläget i debatten, men det finns bara ett parti som är avslöjat med att bedriva en trollfabrik.

Följ ämnen i artikeln