Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Ryker ihop om antisemitism: "Men du då!"

Anna Hansson/TT, Maria Davidsson/TT, Peter Wallberg/TT

Uppdaterad 17.56 | Publicerad 12.08

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) debatterar.

Tidöpartierna pressar S-ledaren Magdalena Andersson på frågor om antisemitismen inom vänstern.

– Det brinner av antisemitism i Magdalena Anderssons regeringsunderlag – släck den branden! säger KD-ledaren Ebba Busch.

Andersson kontrar med att SD har uppenbara problem.

De senaste veckorna har flera lokala företrädare för Vänsterpartiet avslöjats med att sprida antisemitiskt material och hylla terrororganisationer.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kräver i höstens första riksdagsdebatt svar från S-ledaren om hon kan tänka sig att samarbeta med partier där antisemitism förekommer.

– Jag accepterar inte antisemitism, oavsett var den dyker upp, säger Andersson och uppmanar Åkesson att städa upp i sitt eget parti först.

Som exempel tar hon ett tidigare uttalande från riksdagsledamoten Björn Söder, nu ordförande i den svenska OSSE-delegationen, som påstått att judar inte är svenskar.

– Det är som att en pyroman skulle be mig förbättra brandskyddet, säger Andersson.

Som hos dagmamman

Enligt Åkesson är det undanflykter. Han tycker att Andersson beter sig som han och hans barndomsvänner gjorde när de gick hos dagmamma.

– Man sa ”ja men du då” och ”den som sa det han var det”.

Även KD-ledaren Ebba Busch attackerar S-ledaren. Hon tar upp att det tog tid för Magdalena Andersson att agera när tidigare S-ledamoten Jamal El-Haj anklagades för att stötta Hamas.

– Ska det krävas ett halvår nu för att Magdalena Andersson ska göra rent hus och kräva att Vänsterpartiet rensar ut antisemitismen? undrar Busch.

Efter debatten blev KD-ledaren upprörd när hon fick frågor om antisemitism inom SD.

– Vad är din konkreta fråga om antisemitism i Sverigedemokraterna? Jag kan svara vad jag tycker generellt om mitt parti, om allas partier, men nu har vi alltså flera fall i Magdalena Anderssons regeringsunderlag med aktuell antisemitism som hon inte rensar ut. Och vi börjar prata om Sverigedemokraterna igen, sade Busch.

”Har agerat”

V-ledaren Nooshi Dadgostar hävdar att hon agerat ”omedelbart” mot antisemitismen i partiet.

– Så fort detta hände öppnades processer upp för dessa individer som delat olämpliga saker, för att se om det var ärligt menat. För antisemiter har ingen plats i Vänsterpartiet.

Mot en person har ett uteslutningsärende inletts. På frågan om varför de andra fortfarande är kvar svarar hon:

– Det är inte säkert att de kommer att vara det, det får vi ju titta på.

Magdalena Andersson säger att det är viktigt att det blir ett kraftfullt svar från V.

Är du nöjd med hur Nooshi Dadgostar har hanterat frågan?

– Nu är inte ärendet färdighanterat utan det handlar naturligtvis om hur man fortsätter att arbeta, säger hon.

Följ ämnen i artikeln