Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Penntroll och käbbel – debatter vi minns

Anna Hansson/TT

Uppdaterad 08.37 | Publicerad 06.00

I dag hålls höstens första partiledardebatt i riksdagen. Få debatter dröjer sig kvar i minnet, men TT har samlat några som gjort det. Här är fem guldkorn.

”SD=rasister”

I september 2014 bar Vänsterpartiets Rossana Dinamarca en t-shirt med texten SD=rasister när nya talmän skulle väljas. Detta i protest mot att Björn Söder (SD) var nominerad. Hon anmäldes för hets mot folkgrupp för tilltaget. Så hur gick det? Björn Söder valdes till vice talman – och JK lade ner anmälan mot Dinamarca.

Demiroks penntroll

Centerledaren Muharrem Demirok drog på sig en tillsägelse under en partiledardebatt i maj – på grund av ett penntroll. Tilltaget var en markering mot SD och partiets så kallade trollfabriker som avslöjades av TV4:s Kalla Fakta. Men ingen rekvisita, inte ens ett litet troll på en penna, är tillåten i riksdagen påpekade talmannen (och centerpartisten) Kerstin Lundgren.

Med en falukorv i högsta hugg

I debatt efter debatt inför valet 2014 släpade MP:s Gustav Fridolin runt på en kolbit och lovade ett slut på Vattenfalls brunkolsverksamhet. Men tilltaget åldrades sämre än falukorven Ebba Busch (KD) viftade med i valrörelsen 2022. När MP hamnade i regering med S kompromissades löftet bort och kolverksamheten såldes vidare. Och falukorven? Den kostar fortfarande över 40 kronor.

Anderssons tragikomiska groda

I november 2023 blev S-ledaren Magdalena Andersson mycket upprörd när statsminister Ulf Kristersson anklagade hennes dåvarande partikollega Jamal El Haj, som förlorat flera släktingar i kriget i Gaza, för att stötta terrorstämplade Hamas. Tyvärr snubblade hon på orden i sitt försvarstal och kallade honom för Jamal Hamas. Två månader senare sparkade Socialdemokraterna ut el Haj från riksdagsgruppen.

“Det är bara käbbel”

Ett bråk bröt ut mellan Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S) i en TV4-debatt 2014. Lööf försökte lämna en energipolitisk rapport till S-ledaren som handgripligen viftade bort den – och Annie Lööf – samtidigt som han irriterat upprepade:

– Det är bara käbbel!

Löfven sade under en riksdagsdebatt 2021, strax innan hans avgång, att han fortfarande ångrade sitt agerande och att han inte tog emot rapporten.