Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

S: Ge kommuner 250 000 per år för vindkraftverk

Anna Hansson/TT, Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-09-05 11.20

Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Fredrik Olovsson (S).

Socialdemokraterna vill att kommuner får 250 000 kronor per vindkraftverk och år för att få fart på utbyggnaden av vindkraft.

En park med 20 vindkraftverk som producerar el i 30 år skulle ge en intäkt på 150 miljoner kronor, enligt S beräkningar.

Pengarna ska betalas av vindkraftsbolaget genom en avgift och pengarna läggs i en fond som beslutas av kommunen ifråga.

– Det skulle kunna användas för allmänna ändamål för den bygd som berörs av vindkraftsutbyggnaden, säger Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson.

Förebilden för finansieringen kommer från vattenkraftsidan där ett liknande system finns i dag.

Boende negativa

Hur ställer sig bolagen till att betala en avgift?

– Det är klart att om alternativet är att få tillstånd och inte betala, då väljer de naturligtvis det. Men det är viktigt att bygden får ett stöd att utveckla sin verksamhet, samtidigt som vi alla får billigare el och exploatörerna också kan tjäna pengar, säger Olovsson.

En viktig orsak till att många kommuner säger nej till vindkraftsparker är att de boende är negativa. En utredning föreslog förra året att närboende till vindkraft bör få ersättning. Något sådant förslag lägger inte S.

– Utredningen konstaterar att trots kontant ersättning till närboende så kommer det inte att bli några nya tillstånd. Vi försöker läka det felet genom att se till att det finns en kommunal intäkt, säger Olovsson.

”Destruktiv syn”

S har upprepade gånger kritiserat regeringen för att inte göra tillräckligt för vindkraften.

– Regeringen kom in i Rosenbad med ett destruktivt sätt att se på vindkraft och resultatet kan vi nu alla se, säger Olovsson.

Han lyfter som exempel den havsbaserade vindkraftsparken Kriegers Flak som pausas efter att den statliga energikoncernen Vattenfall inte anser den lönsam att bygga.

Följ ämnen i artikeln