Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

SD-profilen backar Jomshof – delar bilder vidare

Daniel Martinsson/TT, Jens Bornemann/TT

Uppdaterad 14.41 | Publicerad 13.30

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson. Arkivbild

En rad personer, bland dem SD-profilen Mattias Karlsson, har visat sitt stöd för Richard Jomshof genom att återpublicera bilderna som misstänks vara hets mot folkgrupp.

– Vi får titta på det längre fram, säger åklagaren Joakim Zander.

SD-profilen Mattias Karlsson är en av dem som publicerat bilderna, sedan partikollegan Richard Jomshof gått ut med att han är brottsmisstänkt efter att ha delat bilderna på plattformen X.

”Om någon vill polisanmäla även mig för att jag nedan, i upplysningens namn, postar ett foto av Richards återpostning av satirteckningen ifråga, så var så goda”, skriver Mattias Karlsson på X, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

”Det är en mycket farlig väg för yttrandefriheten och demokratin som rättsväsendet nu givit sig in på med det här agerandet mot Jomshof”, skriver Karlsson vidare i inlägget.

Enligt SD-källor till Aftonbladet backas Jomshof helhjärtat upp av Sverigedemokraterna, och Mattias Karlssons inlägg representerar partiets åsikt i frågan.

Enligt åklagaren Joakim Zander, som utreder misstankarna mot Richard Jomshof, är det för tidigt att säga vad det innebär att bilderna nu återpubliceras av andra personer.

– Jag vill inte föregripa någonting. Men jag har hört talas om att det skulle läggas ut bilder av partikamrater. Men jag kan inte ta ställning till det så här på stående fot, säger han till TT.

– Det är en intressant utveckling och vi får titta på det längre fram.

Att bilderna nu delas vidare även av andra personer påverkar dock i nuläget inte misstankarna mot Richard Jomshof.

– Nej, det är en gärning som jag har bedömt att han ska höras som skäligen misstänkt för, säger Joakim Zander.

– Sedan kan det finnas fler gärningar, men då får man ju ta dem för sig.

Följ ämnen i artikeln