Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Mätarställningen manipulerades – 24 500 mil ”försvann”

Riddermarks vd: ”Vi har blivit lurade”

Publicerad 19.20

Enligt Riddermark bils annons har den vita transportbilen gått 2 853 mil.

I själva verket är den körd nästan tio gånger så långt, närmare bestämt 27 400 mil.

Skillnaden motsvarar mer än sex varv runt jorden.

– Om det här stämmer så har vi blivit lurade. Vi har blivit utsatta för ett extremt professionellt bedrägeri, skriver Alexander Riddermark i ett mejl till 200 sekunder.

200 sekunder har granskat hur Riddermark bil, Sveriges största handlare med begagnade bilar, mörkar fel för kunderna.

Efter publiceringarna har många kunder hört av sig och berättat om sina upplevelser av Riddermarks.

De tidigare ägarna till en Renault Trafic transportbil blev förvånade när de såg att bilen låg ute till försäljning hos Riddermark bil för 309 800 kronor.

Bilen hade leasats av ett företag vars personal kör mycket långa sträckor i hela landet och lagar tv-apparater.

Företaget har sparat alla körjournaler. Enligt den sista noteringen som föraren skrivit i denna bil hade den då gått 26 749 mil. Sedan blev den påkörd bakifrån och hamnade i en seriekrock. Det var i maj i år.

Enligt annonsen har den vita transportbilen gått 2 853 mil.

Försäkringsbolaget tyckte inte att bilens värde översteg vad det skulle kosta att reparera den så den löstes in. Efter det att självrisken var dragen fick leasingföretaget 109 000 kronor i ersättning.

”Inga långa sträckor”

Att bilen gått långt råder det inga tvivel om. Redan sju månader efter det att den tagits i bruk lämnades den in till en auktoriserad serviceverkstad. Mätarställning: 5 020 mil.

Bara fyra månader senare var den inne på en annan auktoriserad verkstad för omprogrammering. Mätarställning 7 446 mil.

Körjournalen.

Men enligt Riddermarks säljare som Aftonbladet talat med har bilen troligen bara lastat reservdelar ”så det är inga långa sträckor de kör”. Han säger också att det inte varit några skador på den och att den inte varit krockad. När vi ber om servicebok återkommer säljaren och säger att den inte finns.

När försäkringsbolaget i somras värderade bilen efter krocken i maj noterades att den då gått 27 376 mil. Bilen såldes sedan till en bilhandlare, som sålde den vidare till en annan mindre bilfirma.

Enligt det kontraktet var mätarställningen då 27 400 mil. Under rubriken Övriga överenskommelser i kontraktet skrev säljaren även med stora bokstäver: ”OBS!! BILEN HAR GÅTT 27 400 MIL, LÅNGMILARE, BILEN HAR VARIT I TJÄNST/BUDBIL”.

Värderingsrapporten.

Hänvisar till GDPR

Någonstans på vägen mellan ankomsten till den sista bilfirman och fram till det att bilen lades ut till försäljning på Riddermark bils hemsida har mätarställningen manipulerats så att 24 500 mil ”försvann”.

Firman som slutligen sålde bilen till Riddermark bil uppger först att de inte vet vad det var för mätarställning på bilen. När vi frågar vad det står i kontraktet med Riddermark bil så säger säljaren att de ”talat med jurister” och att de inte kan redovisa vad mätarställningarna var när de köpte och när de sålde bilen ”på grund av reglerna i GDPR”.

Alexander Riddermark, vd.

Riddermark bils vd Alexander Riddermark kommenterar uppgifterna i ett mejl. Han anser att företaget är utsatt för ett ”extremt professionellt bedrägeri”.

– Om det här stämmer så har vi blivit lurade. Vi litar på uppgifter i Transportstyrelsens fordonsregister. Transportstyrelsen är en svensk myndighet och från denna hämtar t.ex. Bilvision sina uppgifter. Jag tror alla handlare litar på Transportstyrelsens uppgifter. Trots det gör vi dock våra egna kontroller på alla bilar vi köper in, men med beaktande av era uppgifter verkar det röra sig om ett organiserat bedrägeri mot oss.

”Doftar som en lågmilare”

Riddermark skriver att företagets chefsmekaniker har börjat titta på bilen och att den är i så bra skick att den kan förväntas ha gått cirka 2 800 mil.

– Vi ser inga tecken när man sitter i bilen och granskar den att den skulle vara en högmilare.

– Vid en granskning under bilen kan vi konstatera att delar som fjäderben, hjulupphängning, dragkrok och datummärkning på däcken i kombination med slitage också tyder på att bilen gått cirka 2 800 mil. Med era uppgifter kan vi konstatera att gärningspersonen har bytt ut en stor mängd slitagedelar för att dölja bilens verkliga miltal.

Alexander Riddermark skriver att företaget har betalat 267 500 kronor för bilen och att de inte har hittat några tecken på att den skulle ha gått mer än 24 000 mil längre än vad säljaren påstått och vad som framgår av offentliga register.

– Efter att vår chefsmekaniker tittat på bilen med denna nya information om miltalet och bakgrunden så är det uppenbart för oss att vi blivit utsatta för ett professionellt bedrägeri där man vidtagit omfattande åtgärder för att dölja dess verkliga miltal, och vi kommer därigenom att göra en stor ekonomisk förlust. Vi kommer fortsätta stärka våra rutiner för att minska risken för att vi blir utsatta för liknande bedrägerier i framtiden.

– Hade detta uppdagats efter försäljning till kund så hade vi självklart tagit vårt ansvar och återköpt bilen, skriver Alexander Riddermark slutligen.

På torsdag eftermiddag låg annonsen för bilen kvar på Riddermark bils hemsida. Nu med tillägget ”Snart till försäljning”.

Följ ämnen i artikeln