Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Nya råd för resor till mpox-drabbade områden

TT

Publicerad 2024-08-16 21.59

Folkhälsomyndigheten har nya rekommendationer som rör resande. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har gått ut med nya rekommendationer för resor till eller från områden med hög spridning av sjukdomen mpox.

”Om du har varit i ett område med pågående spridning av mpox, var uppmärksam på tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår. Var uppmärksam på symtom i tre veckor efter att du har kommit hem”, lyder en av FHM:s rekommendationer, som myndigheten listar på sin hemsida.

Den som haft nära kontakt med en person som misstänks ha mpox bör därtill kontakta vården för rådgivning, oavsett symtom.

”Med 'nära kontakt' menas till exempel att man bott tillsammans med någon en tid. Men även sexuella kontakter räknas hit”, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog, på hemsidan.

Folkhälsomyndigheten listar även ett antal rekommendationer för den som ska resa till ett område där smittspridning pågår. Bland annat ombeds personer att undvika nya sexuella kontakter i sådana områden.

Utrikesdepartementet uppgav tidigare på fredagen till TT att man i nuläget inte avråder från resor till länder med anledning av mpox.

Världshälsoorganisationen WHO utlyste i veckan ett internationellt hälsonödläge, till följd av ett pågående utbrott av sjukdomen i flera afrikanska länder.

På torsdagen konstaterades det första fallet av mpox av den mer allvarliga varianten i Sverige.

Följ ämnen i artikeln