Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

5 punkter om: Mpox

Publicerad 2024-08-16 20.25

Mpox, tidigare känt som apkoppor eller ”monkey-pox”, sprids nu i en ny variant från Afrika.

Här är fem punkter om nya virustypen.

1. Ny variant

Mpox klad 1, en ny och mer allvarlig variant av Mpox-viruset, har spridit sig snabbt i Afrika, bland annat i länder som Kongo-Kinshasa, Rwanda, Burundi, Kenya och Uganda. Klad 1 verkar kunna smitta även vid lättare fysisk kontakt, till skillnad från varianten bakom det förra utbrottet 2022 som främst smittade vid sexuella kontakter.

2. Symptom och behandling

Mpox klad 1 ger bland annat symtom som smärtsamma blåsor och sår på huden samt influensaliknande symtom. Sjukdomen är ofta mild och läker ut av sig själv. Däremot är risken för allvarlig sjukdom är högre än vid tidigare Mpox-utbrott, särskilt bland barn och unga och andra personer med nedsatt immunförsvar.

3. Internationell nödsituation

Världshälsoorganisationen WHO deklarerade utbrottet av Mpox klad 1 som en internationell nödsituation den 14 augusti. Utlysning av ett internationellt hälsonödläge innebär att WHO kan införa akuta åtgärder. Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, har även höjt risknivån för Mpox i Europa. Enligt WHO har mer än 14 000 sjukdomsfall och 524 dödsfall rapporterats hittills i år. Men mörkertalet tros vara stort.

4. Första fallet i Sverige

Sverige rapporterade under torsdagen sitt första fall av Mpox klad 1 i Region Stockholm, vilket också är det första bekräftade fallet utanför Afrika. Patienten blev smittad under en resa till Afrika. Patienten, som är en vuxen person, mår bra i dag, bekräftar Region Stockholm. Regeringen höll pressträff om fallet.

5. Folkhälsomyndigheten går ut med rekommendationer

FHM gick ut under fredagen med rekommendationer om att resenärer som kommer till Sverige bör vara uppmärksamma på symptom på mpox i tre veckor efter hemkomst, särskilt om de har besökt områden med pågående smittspridning. Vid symptom som smärtsamma blåsor och sår, eller efter nära kontakt med en misstänkt smittad, bör man kontakta vården omedelbart.

Följ ämnen i artikeln