Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Gazasamtal fortsätter – oenigt om förslag

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-08-20 12.58

USA:s utrikesminister Antony Blinken möter Egyptens president Abd al-Fatta al-Sisi.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har landat i Egyptens huvudstad Kairo för ännu en vända av samtal för att få till stånd en vapenvila i Gazakriget.

Israel sägs ha gått med på ett amerikanskt förslag, men det råder fortsatt oklarhet kring detaljerna och Hamas tycks tvivla.

Under måndagen träffades Blinken och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett möte som båda beskrev som konstruktivt. Enligt Blinken ska Netanyahu ha godkänt en plan som USA har lagt fram för vapenvila.

– Nu är det upp till Hamas att göra detsamma, sade Blinken till journalister i Tel Aviv.

När USA:s president Joe Biden talade på Demokraternas konvent i Chicago under måndagen uppmärksammade han Hamas invändningar mot det amerikanska förslaget samtidigt som Israel godkänt det. Biden sade att Hamas ”backade” från förhandlingsbordet.

Hamas å sin sida fördömer Bidens uttalande och säger att det kan ses som ett ”grönt ljus” för Israel att fortsätta kriget.

”Israeliska påtryckningar”

Hamasföreträdaren Osama Hamdan säger till Reuters att förslaget som Israel sagt ja till är ett annat än det som tidigare legat på bordet.

– När Blinken säger att israelerna har accepterat och israelerna säger att det är ett uppdaterat förslag så betyder det att amerikanerna utsätts för israeliska påtryckningar och inte tvärtom, säger Hamdan till nyhetsbyrån.

Vad förslaget som USA lagt fram faktiskt innehåller är än så länge inte känt, men Israel har den senaste tiden ställt nya krav.

– Bland annat vill man ha trupper kvar på två ställen i Gaza, man vill inte att Hamas återvänder till norra Gaza och man vill få fler levande gisslan släppta i ett tidigt skede, säger Anders Persson, Mellanösternexpert vid Linnéuniversitetet till TT.

”Sista chansen”

Dessutom vill Israel ha kvar militär närvaro på gränsen mellan Gaza och Egypten, vilket medlarlandet Egypten motsätter sig.

Samtalen om vapenvila i Gaza beskrivs av Blinken som ”sista chansen” att nå en överenskommelse. Samtidigt fortsätter attacker på båda sidor av gränsen mellan Israel och Gaza.

Tillsammans med en annan terrorstämplad islamiströrelse, Islamiska jihad, tog Hamas på sig en självmordsattack i Tel Aviv i Israel under söndagen och hotade samtidigt med fler liknade attacker i Israel. Och de israeliska attackerna mot Gaza skördar också dagligen liv.