Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Blinken: Nu är det upp till Hamas

TT-AP-AFP

Uppdaterad 20.40 | Publicerad 19.31

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu godkänner USA:s plan för en vapenvila i Gaza.

Det säger USA:s utrikesminister Antony Blinken efter sitt möte med premiärministern.

– Nästa viktiga steg är att få Hamas att säga ja, säger han.

Blinken och Netanyahu möttes under drygt två timmar på måndagen – ett möte båda beskriver som ”konstruktivt”.

Den amerikanske ministern hoppas nu att veckans förhandlingar ska ge konkreta resultat och att början på slutet av flera månaders samtal kan skymta.

– Netanyahu bekräftade att Israel accepterar vårt förslag. Han ställer sig bakom det. Nu är det upp till Hamas att göra det samma, säger Blinken till journalister i Tel Aviv.

Han ville inte säga om förslaget innehåller Israels krav på bland annat en fortsatt israelisk militär närvaro vid gränsen mellan Gaza och Egypten, samt ett förhindrande att väpnade Hamasstyrkor återvänder till norra Gaza.

Reser till Qatar

Netanyahu säger i ett videoinspelat tal att hans prioritet i ett första steg är att få hem ett ”maximalt antal” levande ur gisslan.

– Jag vill betona att ansträngningarna redan i första skedet av avtalet är att så många ur gisslan som möjligt ska släppas, säger han.

Samtalen om vapenvila väntas fortsätta i Egypten under tisdagen, dit även Blinken planerar att åka. Han kommer även resa till Qatar för enskilda samtal med medlarna, uppger han.

Blinken uppger att han under mötet också krävde att Israel agerar mot de bosättare som attackerar palestinier på Västbanken.

– Vi kommer att bevaka situationen för att se till att något görs och att (Israel) förebygger våldet och vidtar åtgärder mot de ansvariga, säger han.

Avgörande ögonblick

Inför mötet sade Blinken att de pågående samtalen om vapenvila i Gaza kan utgöra den sista chansen att nå en överenskommelse.

– Det här är ett avgörande ögonblick, förmodligen den bästa, kanske den sista, möjligheten att få hem gisslan, nå ett eldupphör och slå in på en väg mot varaktig fred och säkerhet, sade Blinken under ett möte med Israels president Isaac Herzog i Tel Aviv.

– Det är dags att få det avklarat. Det är också dags att se till att ingen gör något för att få processen att spåra ur, lade han till.

Ministerns Mellanösternresa är hans nionde sedan krigsutbrottet i oktober, som följde efter terrorstämplade Hamas brutala överraskningsattack mot Israel i oktober i fjol.

– Det är dags för alla att säga ja, och inte leta efter ursäkter att säga nej, säger Blinken på pressträffen.

ANNONS