Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Blinken: Bön vid al-Aqsa får inte upprepas

TT-AFP

Uppdaterad 07.26 | Publicerad 01.30

Antony Blinken riktar skarp kritik mot Itamar Ben-Gvir. Bild från i förra veckan.

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanar Israel att förhindra ytterligare ”provokativa handlingar” på al-Aqsa-området i Jerusalem.

Israels högerextreme säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir ledde över 2 000 israeler i bön på den heliga platån i tisdags.

I ett skarpt formulerat uttalande sade Blinken att Ben-Gvir visade ”uppenbart förakt” för den överenskommelse som finns gällande platsen, som är helig både för judar och muslimer.

”Dessa provokativa handlingar förvärrar bara spänningarna i ett avgörande ögonblick när allt fokus borde ligga på de diplomatiska ansträngningarna för att uppnå ett vapenstillestånd, säkra frigivningen av gisslan och skapa förutsättningar för bred regional stabilitet”, säger Blinken i uttalandet.

Internationell kritik

Itamar Ben-Gvir och cirka 2 250 andra israeler gick på tisdagsmorgonen genom området, där såväl al-Aqsa-moskén som den muslimska helgedomen Klippdomen ligger.

De sjöng judiska psalmer med skydd av israelisk polis, uppger en tjänsteman från Waqf, den stiftelse som sköter helgedomarna. Israelisk polis ska också ha ”infört restriktioner” för muslimska tillbedjare som försökte ta sig till moskéerna för att be.

Stark internationell kritik har riktats mot Itamar Ben-Gvirs agerande. Även Israels premiärminister har sagt ifrån, något som Blinken tar fasta på i sitt uttalande.

”Oförenligt”

”Premiärminister Netanyahu har klargjort att ministern Ben-Gvirs agerande är oförenligt med Israels politik. Vi kommer att se till att Israels regering förhindrar liknande incidenter i framtiden”, säger Blinken.

Både judar och muslimer gör anspråk på området på en höjd i Jerusalems gamla stad och besök som Ben-Gvirs ses som en provokation.

Judar och andra icke-muslimer får besöka området – som på arabiska kallas al-Haram al-Sharif – under vissa tider, men de får inte be eller visa upp religiösa symboler.