Aftonbladet

Dagens namn: Uno

EU, FN och USA fördömer bönen vid al Aqsa-moskén

TT-AFP

Publicerad 2024-08-13 13.07

Israels säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir, i mitten, omgiven av framför allt säkerhetspersonal, nära ingången till Jerusalems mest känsliga heliga plats på tisdagen.

EU, FN och USA kritiserar och fördömer Israels högerextreme säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir för att han ledde över 2 000 israeler i bön på det heliga al Aqsa-området i östra Jerusalem.

USA luftade hård kritik mot Itamar Ben-Gvir och sade att han skadat ansträngningarna som görs för att få till stånd en vapenvila i Gaza.

– Det är inte bara oacceptabelt, det förringar vad vi tror är en avgörande tid, eftersom vi arbetar för att få detta avtal om vapenvila i hamn, sade utrikesdepartementets talesman Vedant Patel till reportrar.

Även FN kritiserar det som utspelade sig vid al Aqsa-moskén.

– Al Aqsa-moskén, liksom andra heliga platser i Jerusalem, ska lämnas i fred, sade FN:s talesperson Farhan Haq och kallade Ben-Gvirs agerande för ”föga hjälpsamt” och ”onödigt provocerande”.

Fördömer agerandet

EU:s utrikeschef Josep Borell skriver i ett inlägg på plattformen X att EU starkt fördömer Ben-Gvirs agerande och kallar det provocerande och Frankrikes utrikesdepartement stämmer i ett uttalande in och kallar agerandet en ”oacceptabel provokation”.

Tidigare på tisdagen kritiserade även Itamar Ben-Gvirs chef Benjamin Netanyahu honom för att ha trotsat den israeliska regeringens regler.

Itamar Ben-Gvir och cirka 2 250 andra israeler gick på tisdagsmorgonen genom området, där såväl al Aqsa-moskén som Klippdomen ligger. De sjöng judiska psalmer med skydd av israelisk polis, uppger en tjänsteman från Waqf, den stiftelse som sköter helgedomarna. Israelisk polis ska också ha ”infört restriktioner” för muslimska tillbedjare som försökte ta sig till moskéerna för att be.

– Vi måste vinna det här kriget. Vi måste vinna och inte delta i förhandlingarna i Doha eller Kairo, säger Ben-Gvir i en film som spelats in på området.

Premiärminister Benjamin Netanyahu slår i ett uttalande på tisdagen fast att morgonens ”incident” är en avvikelse, och att det är regeringen och premiärministern – inte enskilda ministrar – som bestämmer vad som gäller på Tempelberget.

Får inte be

Både judar och muslimer gör anspråk på området på en höjd i Jerusalems gamla stad och besök som Ben-Gvirs ses som en provokation.

Judar och andra icke-muslimer får besöka området – som på arabiska kallas al-Haram al-Sharif – under vissa tider, men de får inte be eller visa upp religiösa symboler.

De senaste åren har begränsningarna i allt högre grad ignorerats av religiösa nationalister som Ben-Gvir, vilket ibland har lett till våldsamma reaktioner från palestinier.