Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Blinken i Israel: Kan vara sista chansen

TT-AP

Publicerad 2024-08-19 01.53

De pågående samtalen om vapenvila i Gaza kan utgöra den sista chansen att nå en överenskommelse, hävdar USA:s utrikesminister Antony Blinken på plats i Israel.

Parallellt med förhandlingarna fortsätter Israels attacker att skörda liv i Gaza. På söndagen uppges tioåriga femlingar ha dödats.

– Det här är ett avgörande ögonblick – förmodligen den bästa, kanske den sista, möjligheten att få hem gisslan, nå ett eldupphör och slå in på en väg mot varaktig fred och säkerhet, säger Blinken under ett möte med Israels president Isaac Herzog i Tel Aviv.

– Det är dags att få det avklarat. Det är också dags att se till att ingen gör något för att få processen att spåra ur, tillägger Blinken.

Ministerns Mellanösternresa är hans nionde sedan krigsutbrottet i oktober, som följde efter terrorstämplade Hamas brutala överraskningsattack mot Israel.

Efter mötet med Herzog möttes Blinken och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under tre timmar, rapporterar tidningen Haaretz. Mötet i Jerusalem fokuserade på gisslanfrågan och hölls ”i positiv anda”, enligt ett uttalande från Netanyahus kansli.

Femlingar dödade

På tisdagen reser Blinken vidare till Egyptens huvudstad Kairo, där fortsatta samtal om vapenvila hålls i veckan.

Förhandlingarna försvåras av fortsatta rapporter om mångfaldiga civila dödsfall i Israels attacker mot Gazaremsan. Det senaste dygnet säger sig Israels militär ha attackerat ”över 45 terroristmål” i området.

På söndagen uppges ett 20-tal människor ha blivit dödade i israeliska flygangrepp mot södra och centrala Gaza. Bland dödsoffren finns en fotojournalist och en mamma och hennes sex barn – en 1,5-åring samt tioåriga femlingar.

– Barnen är förvandlade till kroppsdelar. De har placerats i en enda liksäck, sade barnens morfar Mohammed Awad Khatab till reportrar i Dayr al-Balah.

Blandade utsagor

Den senaste rundan i försöken att nå en vapenvila har pågått sedan i förra veckan, då nya samtal inleddes i Qatar.

Efter två dagars samtal i Doha uttryckte amerikanska och israeliska tjänstemän försiktig optimism. Hamasföreträdare anklagade dock Israel för att ha frångått delar av det förslag som islamiströrelsen tidigare har accepterat. I ett uttalande på söndagen beskyllde rörelsen återigen Netanyahu för att sätta käppar i hjulen för försöken att nå ett avtal.

USA:s president Joe Biden säger sig vara hoppfull gällande de pågående förhandlingarna.

– Det pågår fortfarande. Vi ger inte upp, sade han till reportrar vid presidentegendomen Camp David på söndagen.