Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Uppgifter: Rawa Majids mamma gripen utomlands

Uppdaterad 14.39 | Publicerad 14.19

Rawa Majids mamma Pari Saleh ska ha frihetsberövats i irakiska Kurdistan, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Vi har nåtts av de uppgifterna men kan inte kommentera något kring dem, säger Irene Sokolow på polisens Nationella mediecenter.

Rawa Majids mamma Pari Saleh skulle ha infunnit sig på en anstalt i Sundsvall för ett år sedan.

Rawa Majids mamma, Pari Saleh, är sedan ett drygt år tillbaka efterlyst av polisen efter att hon gömt sig undan fängelsestraff som hon skulle ha börjat avtjäna i augusti i fjol.

Förra veckan ska det, enligt Aftonbladets uppgifter, ha kommit till svensk polis kännedom att den 60-åriga kvinnan frihetsberövats i irakiska Kurdistan.

På vilka grunder hon greps, eller om hon fortfarande sitter frihetsberövad, är dock oklart.

Polisens nationella operativa avdelning vill inte svara på frågor om ärendet men bekräftar att de känner till uppgifterna.

– Vi har nåtts av de uppgifterna men kan inte kommentera något kring dem, säger Irene Sokolow på polisens Nationella mediecenter.

Pari Saleh anses av polisen tillhöra en separat del av organisationen kring Foxtrot-nätverket, där hennes son Rawa Majid, även känd som ”Kurdiska räven”, varit ledare.

Rawa Majid.

Hon dömdes i hovrätten hösten 2022 till fängelse i ett år och sex månader för grov penningtvätt.

Enligt domen har Saleh hanterat kontanter och föremål till ett totalt värde av 1,5 miljoner kronor.

I början av augusti 2023 skulle Saleh ha infunnit sig på anstalten Ljustadalen i Sundsvall men hon dök aldrig upp.

I stället begav hon sig utomlands. Enligt Saleh själv har hon inte flytt landet utan att hon ämnar komma tillbaka när säkerhetsläget är bättre.

När hon i fjol ansökte om att få avtjäna sitt straff på en anstalt med låg säkerhetsklass anförde hon att ”hon fått en hotbild mot sig på grund av mytbildningen beträffande hennes son och hon är rädd”. Hon uppgav då även att hon vid tillfället befann sig i Irak för att vårda en sjuk släkting.

Aftonbladet har varit i kontakt med Pari Salehs tidigare försvarsadvokat som inte hört att hon skulle ha frihetsberövats utomlands. Även med kammaråklagare Henrik Söderman, som tidigare begärt Pari Saleh efterlyst. Men då domen har fallit är han inte längre inkopplad i ärendet.

Aftonbladet har även sökt Utrikesdepartementet som ännu ej återkommit.

Följ ämnen i artikeln