Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Gun-Marie fick larma med sked: ”Man blir ju ledsen”

Uppdaterad 09.57 | Publicerad 09.41

”Tur att min man knäppte kort, annars hade väl ingen trott på mig”, säger Gun-Marie om sked-lösningen.

En sked hängandes i en gasbinda.

Det fick Gun-Marie Sjölund att larma med när hon vårdades på Sundsvalls sjukhus för några veckor sedan.

– Det var tur att min man knäppte kort, annars hade väl ingen trott mig, säger hon.

Här kan du berätta om din upplevelse av svensk vård i sommar.

Om du har ett nyhetstips – hör istället gärna av dig här!

Denna chatt är stängd.

  • Mikael Hedmark
    11.05

    Tack för engagemanget, nu stänger vi chatten!

  • 10.50

    Barnmorskorna skärs ner på och lösningar kommer där till. Men om lösningarna är bra är en annan sak. Som gravid här där jag bor nu så får jag nu besöka hälsocentralen två ggr för ett besök. Båda besöken tar 1-3 timmar. För att nu måste du vänta på labb innan de kan ta emot dig. Så labbet måste ta proverna istället för barnmorskorna som förut. Så som gravid får du även ursätta dig för sjuka som väntar på vård. Istället för att gå på ett besök till barnmorskan som även tar alla tester + att du inte utsätts för sjuka och att den tiden tar knappt en timme. Så saknar hur det var då.

    jen
  • 10.49

    Vården är inte anpassad för människor med NPF. Saknas så mkt kunskap!

    Ord räcker inte till här

    Sol
  • 10.48

    Min mamma blev sjuk för 2 år sedan och åkte in och ut från akuten flera gånger. Dom skickade hela tiden hem henne utan svar för att dom inte hittade någonting dom hänvisade henne till vårdcentralen där dom inte heller undersökte henne tillräckligt dom sa att dom hittade inget. Misstänkte demens men ingen utredning gjordes.Hon hade även hemtjänst som kom hem till henne 3 gånger om dagen men även dom blundade när hon blev allt sämre. Till slut var det bara skinn och ben kvar av henne och hon var så förvirrad. Hon blev skickad till akuten med ambulans och då fick hon hjälp men försent. Hon dog

    louiseandersson1984
  • 10.48

    Jag fick förmaksflimmer i början på juni. Läkare 1 tyckte jag kunde läsa på nätet om min sjukdom och medicin behandling. Läkare 2 sa att jag skulle äta blodförtunnande medicin i tre veckor och sen skulle jag el-konverteras så hjärtat återfick sin normala rytm. Nu är det slutet av augusti och mitt hjärta är ännu inte el-konverterat. Blekinge Region gör inga planerade konverteringar under sommaren. Bara de akuta via akutmottagningen.

    Min sommar är förstörd av ett hjärta som lever rövaren och en enorm orkeslöshet och risken för permanenta skador ökar ju längre tid man går med flimmer.

    RoseM

77-åriga Gun-Marie Sjölund är rullstolsburen och nästan helt blind.

När hon drabbades av tarmvred för ett par veckor sedan fördes hon akut till Sundsvalls sjukhus.

På grund av överbeläggning tilldelades hon en säng utan larm, i stället gav personalen henne en sked, vilket P4 Västernorrland var först med att rapportera om.

– Jag skulle knacka den mot räcket på sängen om om jag behövde hjälp, förklarar Gun-Marie Sjölund.

Ingen hörde ljudet av skeden

Under natten mådde hon mycket illa och kräktes i påsar. När hon knackade med skeden för att påkalla sjukvårdspersonalen var det ingen som hörde henne.

– Nej, det låter ju inte så att det hörs ut i någon korridor inte, säger hon.

När hon använde den var det ingen som hörde hennes larm.

Efter ett tag kom personal in i rummet i ett annat ärende och då kunde Gun-Marie få hjälp.

På morgonen flyttades hon och fick då även en liten ringklocka – men inte heller den hörde personalen.

– Jag knackade med skeden och ringde på klockan, men ingen kom. Man blir ju ledsen. Och osäker och rädd, jag tänkte att kanske ingen skulle höra mig om jag behövde akut hjälp.

Vad tänker du om att du fick en sked i stället för ett riktigt larm?

– Ja, det var ju finurligt på ett sätt, av personen som kom på det. Men det var tur att min man knäppte kort, annars hade väl ingen trott på mig, säger hon.

Sjukhuset: ”Inte acceptabelt”

Aftonbladet har sökt Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland. Till P4 Västernorrland säger hon att det är oacceptabelt.

– Absolut inte, men vi har försökt att göra vården så bra som möjligt och så patientsäker som möjligt, med den personal som vi haft i sommar, säger Maria Strandberg till P4 Västernorrland.

– Jag hoppas att vi kommande somrar kan komma ifrån situationer som beskrivs.

Aftonbladet har sökt Region Västernorrland.

Följ ämnen i artikeln