Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Tiotusentals väntas protestera utanför Demokraternas konvent

Uppdaterad 07.25 | Publicerad 07.04

CHICAGO. Inne på det stjärnspäckade partikonventet vill Demokraterna visa upp en enad front när Kamala Harris kröns till presidentkandidat.

Men utanför stängslet rustar polisen för potentiellt kaos när tiotusentals pro-palestinska demonstranter väntas protestera mot ”Killer Kamala”.

– Om det blir våld kommer det inte från oss, säger Abla Abdelkader, 21.

Ett tre meter högt stålstängsel omringar arenan där Demokraterna sparkar igång sitt partikonvent under måndagen. Varje ingång vaktas av säkerhetspolis, metalldetektorer och bombhundar. I luften surrar en helikopter.

Ett par hundra meter bort, i en park stor som en fotbollsplan, står Abla Abdelkader.

Hon vänder blicken mot gatan.

– Se bara hur vägarna är kantade av polisbilar. De vet varför vi är här – och det skrämmer dem.

När vi talas vid är det ett dygn kvar till protesten.

Abla och den handfull personer som samlats i parken kommer att stöd från hela landet:

Tiotusentals pro-palestinska demonstranter väntas strömma till Chicago för att ställa Harris till svars för Biden-administrationens politik, som de menar stödjer ett folkmord i Gaza. Demonstranterna kräver att USA slutar skicka vapen till Israel och vill se ett eldupphör.

”Att Demokratiska partiets ledarskikt byter ut sin presidentkandidat tvättar inte bort blodet från över 50 000 palestinier från deras händer”, lyder ett uttalande från ”March on the DNC 2024”, protestkoalitionen som kommer att demonstrera under måndag och torsdag.

”Precis lika medskyldig”

Även om Kamala Harris har tagit en hårdare ton mot Israel än Biden, är hennes politik i stort sett densamma, tycker Abla.

– Hon är precis lika medskyldig – om inte mer, eftersom hon nu har en möjlighet att ändra sig och lyssna på våra krav. Såvitt jag vet har hon misslyckats med detta, då hon är en stark stödjare av Israel.

Samtidigt, inne i arenan United Center, kommer Demokraterna att ägna fyra kvällar åt att glänsa med sina partistjärnor under bästa sändningstid.

Programmet inkluderar tal av tidigare presidenterna Barack Obama och Bill Clinton, och president Joe Biden. Det hela kulminerar på torsdagskvällen med att Kamala Harris accepterar nomineringen som presidentkandidat. För många politiker som siktar på Vita huset är det också en chans att nå ut till tiotals – och kanske hundratals – miljoner människor, särskilt om de lyckas få till ett viralt ögonblick på scenen.

Stängsel omringar arenan.

Rykten cirkulerar även om framträdanden från megakändisar som Beyoncé, och demokraterna kommer försöka att kapitalisera på den energi som Harris har skapat den senaste månaden.

Men demonstrationerna utanför stängslet kan kasta en skugga över feststämningen och blottlägger splittringen inom partiet. För Kamala Harris är det ett dilemma: väljarna på vänsterkanten, som troligen skulle stödja henne – om det inte vore för Gaza.

Kravaller 1968

Det sista partiet vill är att skapa en upprepning av 1968 års partikonvent. Även då hölls konventet i Chicago, och nyhetsrapporteringen präglades av polisens brutala ingripande mot Vietnamkrigsdemonstranter. Batonger svingades, tårgasen låg tung, skallar krossades.

Hatem Abudayyeh, 53.

Flera av dagens demonstranter övertygade om samma sak:

– Detta är vår generations Vietnamkrig, säger Hatem Abudayyeh, 53, talesperson för protestkoalitionen i Chicago.

– Någon måste stoppa det. Om inte Harris eller Biden gör det, då måste vi, folket, göra det.

Protesten kommer bestå av över två hundra olika vänstergrupper. Bland dem finns även en pro-palestinsk organisation, som är förbjuden i två länder för påstådda kopplingar till terrorgrupper.

Det finns redan spänningar mellan polisen och den arabamerikanska befolkningen i Chicago, som rymmer landets största palestinska diaspora. Många anklagar polisen för rasprofilering, övervakning och brutala ingripanden.

Abla hävdar att det inte är demonstranterna som kommer att orsaka problem.

– Poliserna är de våldsamma. De är oförutsägbara, säger hon.

– De senaste månaderna har vi sett polisen slumpmässigt initiera våld. Jag tror att sammandrabbningar är möjliga, men våldet kommer inte från oss. Vi utövar bara våra rättigheter.

Butiker i Chicago har täckt skyltfönster med plywood.

”Kommer inte tolereras”

Polisen riktar i stället kritik mot demonstranterna. Sommarens anti-israeliska protester har lett till vandalism, hot och ibland sammandrabbningar. Chicagos polischef, Larry Snelling, säger till tv-kanalen NBC att polisen kommer att agera fredligt – så länge demonstranterna gör detsamma.

– Men vi kommer inte att tillåta någon att komma till vår stad och förstöra den. Våldshandlingar och vandalisering kommer inte att tolereras.

Vissa butiker i centrala Chicago tar inga risker och har redan täckt sina skyltfönster med plywood, utifall protesterna skulle spåra ur.

Parallellt sprids en hotfull video på sociala medier, postad av en lokal Chicago-grupp, där en maskerad person välkomnar ’mördaren Kamala’ inför protesterna.

– Vi vill ge ”Killer Kamala”, hennes medbrottslingar och framtida vicepresident, ett varmt välkomnande till vår stad, säger personen.

FBI har uppgett känner till videon, men känner inte till några uttalade hot mot partikonventet.

Paul Nelson, 23.

Paul Nelson, 23, som rest hela vägen från Colorado för att delta i Chicago-protesterna, har ingen aning om vem som ligger bakom klippet. Men han tycker det är orättvist att demonstranterna framställs som farliga.

– De försöker alltid framställa oss som våldsamma extremister bara för att vi motsätter oss folkmord. För att jag vill att regeringen ska sluta skicka bomber – då är jag den radikala? Världen är verkligen upp-och-ned.

ANNONS