Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Stjärnspäckat när Demokraterna möts i Chicago

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 06.00

Familjerna Biden, Obama, Clinton och Carter är på plats. Nu samlas Demokraterna i Chicago för konvent och för att fira USA:s första kvinnliga presidentkandidat med minoritetsbakgrund.

Över det välregisserade mötet svävar frågan: Vem är egentligen Kamala Harris?

“Kamrat Harris har lagt fram Sovjetliknande priskontroller”. De drastiskt formulerade insamlingsmejlen från Donald Trumps kampanj duggar tätt. Det råder inget tvivel om att republikanen vill utmåla sin motståndare som en “extrem vänsterliberal” och mjukis i frågor som rör brott, invandring och ekonomi.

Demokraternas fyradagarsmöte, som på måndagen drar igång i Chicago, är Harris stora chans att ge svar på tal. Det är nu hon ska presentera sig och sin vision för amerikanerna.

Ingen presskonferens

Bara en månad har gått sedan president Joe Bidens dramatiska besked att han inte ställer upp för omval utan ställer sig bakom sin vicepresident. Under den tiden har Harris återfört entusiasmen i partiet. Hon har hållit jättelika kampanjmöten, samlat in rekordsummor och i stort hämtat in Donald Trumps övertag i opinionsmätningarna.

Det har beskrivits som en smekmånad. Men det betyder inte att utmaningar saknas.

Den tidigare åklagaren Harris kritiseras för att inte ha gett någon längre intervju eller hållit presskonferens sedan hon tog över stafettpinnen. Och hennes framträdanden har varit “policy light”, det vill säga inte innehållit särskilt mycket sakpolitik. Lägg därtill att enorma protester planeras i Chicago, främst mot Vita husets stöd till Israel i ljuset av Gazakriget. Förr eller senare måste Kamala Harris ge besked om hon planerar en kursändring eller inte.

Demonstrationerna lär dock inte märkas inne i den blåglittrande jättearenan United Center. Det Hollywoodregisserade partimötet är tänkt att andas enighet och framtidsanda, det ryktas att artister som Beyoncé och Taylor Swift kan dyka upp. Evenemanget är väl anpassat efter tv-kanalernas bästa sändningstider, allt för att trumma upp entusiasmen inför valrörelsen.

“Elektriciteten i rummet kommer att stärkas av de miljontals amerikaner som tittar och deltar landet över”, säger mötets ordförande Minyon Moor i ett pressmeddelande.

Ska acceptera

Måndag kväll ska Joe Biden hålla sitt stora tal och då ställer sig även den förra presidentkandidaten Hillary Clinton i talarstolen. På tisdagen är scenen Barack Obamas och på onsdag värmer expresident Bill Clinton upp för vicepresident Tim Walz. Under mötet väntas även expresident Jimmy Carters barnbarn Jason Carter tala för 99-åringen, som får palliativ vård i hemmet.

På torsdag är det så dags. Då ska Kamala Harris formellt acceptera presidentnomineringen och presentera sig och sin politik.

Sedan börjar den riktiga valrörelsen.