Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Zeljka faller i vandelsprövning – skickas tillbaka till Montenegro

Publicerad 12.37

Ex-prostituerade Zeljka, 46, utvisas till Montenegro efter att ha fallit i Migrationsverkets vandelsprövning.

Ex-prostituerade Zeljka, 46, utvisas till Montenegro efter att ha fallit i Migrationsverkets vandelsprövning.

I Montenegro väntar det liv hon sökt skydd ifrån.

– Det känns som att Migrationsverket genom ett enda beslut krossade hela mitt liv.

I hemlandet Montenegro hade Zeljka, 46, länge utnyttjats inom sexhandeln. Hon kom till Sverige i hopp om att situationen skulle lätta lite, men väl här fortsatte mardrömmen.

– När jag kom till Sverige tog hallickarna mitt pass och sa att jag skulle stanna lite längre än avtalat. Och då började helvetet.

Varje dag tog hallickarna med sig ​​minst tio män, ofta fler, till kvinnorna i bordellen. För att hantera den mentala och fysiska tortyren brukade kvinnorna självmedicinera med droger, berättar Zeljka. För att avskräcka dem från att kontakta polisen visade hallickarna otäcka bilder på fastbundna kvinnor.

För fyra år sedan hittades Zeljka av polisen i en lägenhetsbordell i Göteborg. Hon hänvisades till organisationen Talita, som hjälper kvinnor att ta sig ur prostitution. Sedan dess har hon inte bara själv lyckats att sig ur, men jobbar även med att hjälpa andra.

Men nu avslås hennes ansökan om arbetstillstånd och hon utvisas till Montenegro på grund av bristande vandel.

Klarar inte krav på ”god vandel”

Migrationsverket har gjort en så kallad

vandelsprövningVandelsprövning handlar det om att kontrollera eventuell brottslighet, annan misskötsamhet i kombination med brottslighet och om personen utgör ett hot mot allmän ordning och säkerhet. och bedömt att hon har gjort sig skyldig till brott eller annan misskötsamhet i Montenegro.

Enligt Migrationsverket har hon under sin asylprocess sagt att hon gripits i Montenegro, anklagad för att vara drivande inom en prostitutionsverksamhet. Zeljka menar att hon aldrig har dömts för något brott i Montenegro. I själva verket hade hon uttryckt en rädsla för att återvända och behöva möta sin tidigare hallick som både hotat henne till livet och spridit rykten om att hon är hallick för att rädda sitt eget skinn.

– Migrationsverket har plockat bitar av det hon sa i sin asylprocess och har vänt det mot henne för att hitta sätt att neka hennes arbetstillstånd, säger Anna Sander från organisationen Talita.

Anna Sander, 50, och Josephine Appelqvist, 52, har grundat och driver Talita för att hjälpa kvinnor ut ur prostitution, och är även Zeljkas arbetsgivare.

Josephine Appelqvist, 52, och Anna Sander, 50, grundade och driver Talita, för att hjälpa kvinnor ut ur prostitution.

Hjälper andra genom sitt förflutna

Zeljka började i Talitas rehabiliteringsprogram 2020 och lite senare började hon jobba som volontär på organisationen. Numera är hon anställd som stödperson och är bland annat ute på Malmskillnadsgatan i Stockholm och pratar med kvinnor som befinner sig i prostitution.

– Jag ger dem kärlek och hopp om att de kan ta sig ur prostitution. Jag lär dem att de har en chans att skapa ett nytt liv, som jag har gjort, säger Zeljka.

Med hennes egna erfarenheter i bagaget vet hon precis vad de kvinnor som utnyttjas inom sexhandeln går igenom och för organisationen är Zeljka en enorm tillgång.

– Hon känner till mörkret i prostitution och om hon till exempel säger ”du kan lita på myndigheter i Sverige” så tror de på henne för hon är inte svensk. Mig är det inte lika enkelt att få förtroende för, säger Anna Sander.

Anklagas för skenanställning

Förutom att hennes förflutna nämns i

vandelsprövningenvad är vandel som gjorts av Migrationsverket så påstår de även att hon har en skenanställning på Talita.

Det stämmer inte alls enligt Anna Sander och Josephine Appelqvist. De menar att Zeljka har anställts för att hon har en unik roll, inte för att hon ska få stanna i Sverige.

Zeljka har inte bara själv varit utsatt för trafficking, utan hon vågar även prata öppet om det hon varit med, något som inte många människor i hennes sits orkar göra.

– En på miljonen som skulle kunna utföra ett sådant jobb. För oss är det inte bara att gå via arbetsförmedlingen och anställa vem som helst, säger Anna Sander.

”Hoppas de inte skadar mig”

Hennes liv har ändrats drastiskt sedan hon kom till Talita för över fyra år sedan. Hon har gått i terapi och har skapat ett tryggt liv i Sverige.

– Jag är en helt förändrad människa, när man kollar i mina ögon nu ser man ljus. Ingen kan tvinga sig på mig längre.

Rädslan inför att återvända är stor. Zeljka har inte bara lämnat livet i prostitution bakom sig, hon har även brutit med de människor som utsatte henne för det i hemlandet.

– Jag är rädd. Jag hoppas att dessa människor inte skadar mig eller utsätter mig för något värre.

Då Zeljka har fått ett utvisningsbesked så kommer hon att återvända till Montenegro i väntan på överklagan.

– Det känns som att Migrationsverket genom ett enda beslut krossade hela mitt liv. Det här beslutet kommer att skicka tillbaka mig till ett land och människor som jag flydde ifrån.

Migrationsverkets svar

När man ansöker om asyl innebär det att man är en person i behov av skydd, men när det kommer till arbetstillstånd så gäller inte samma sak. Där handlar det om att den utländska arbetskraften ska täcka ett behov i Sverige, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.

Han säger att de inte kan uttala sig i enskilda fall, men att det görs en helhetsbedömning när en vandelsprövning görs.

– Allt är ju en samlad bedömning. Då ska man särskilt beakta om den som söker om arbetstillstånd har gjort sig skyldig till brott eller brott i förening med annan misskötsamhet, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.

I väntan på beslut från överklagan så kommer Zeljka att återvända till Montenegro trots rädslan inför avd som väntar henne där.

– Jag har alltid drömt om att leva det livet jag lever nu, och nu ska jag tillbaka till en plats som bara är mörker, säger Zeljka,

Migrationsverket anser att Zeljka inte når upp till kraven på vandel.

Följ ämnen i artikeln