Polisinspektören: ”Sajterna lockar unga tjejer med feminism”

Publicerad 2024-06-05

Sugardating handlar om vuxna män som vill förgripa sig sexuellt på barn och ungdomar.

Det säger polisinspektör Simon Häggström vid Norrmalmspolisens prostitutionsgrupp.

I jobbet har han mött en 13-åring flicka som utsatts för övergrepp och en minderårig som förts till Sverige för att säljas till sexköpare via sugardating.

Enligt Häggström är sugardatingsidorna på nätet i dag den vanligaste plattformen för barn och ungdomar att börja med prostitution.

– Förövarna använder sig av mycket komplimanger, man bjuder på fika, man bjuder på middagar. Men målet är alltid att få den unga i säng. Det handlar om vuxna män som vill förgripa sig sexuellt på barn och ungdomar.

Det pågår brottsliga handlingar på de här sidorna, varför stänger man inte bara ner dem?

– Man hade önskat att polisen hade kunnat stänga ner alla olämpliga sidor som finns på nätet. Men riktigt så enkelt är det inte. Sugardating-sidorna överlag är inte placerade på servrar i Sverige, utan utomlands. Så det krävs ett ganska stort maskineri. Men där vill jag också vara självkritisk och säga att varken i Sverige eller utomlands har polisen gett sugardating-sidorna den uppmärksamhet de förtjänar.

”Väldigt unga”

När Häggström och hans kollegor gör sina kontroller hittar de väldigt unga som blivit filmade när de utsatts sexuella övergrepp.

– Vi träffar ju inte bara unga, vuxna och ungdomar, vi träffar ju barn. Det är flickor, pojkar, hbtq-personer. Den yngsta flickan vi träffat som utnyttjats i de här miljöerna är 13 år. Så de kan vara väldigt, väldigt unga.

Det finns exempel på gärningsmän som dömts för människohandel via sugardating och enligt Häggström präglas offren generellt mycket av skuld, skam och rädsla. De mår dåligt och har dålig självbild.

– Det är väldigt sorgligt och sveket från samhällets sida är enormt. Det är inte barnens och ungdomarnas fel, utan det är de vuxna männens som faktiskt utnyttjar dem. Och de kommer från alla sociala bakgrunder. Det som förenar dem är att de har en dålig människosyn.

Lockar med pengar

Men Häggström vill också peka ut de som driver sajterna.

– De lockar unga att starta konton exempelvis genom bloggar och annonskampanjer där man pratar om hur mycket pengar man kan tjäna. Man använder till och med feminism som ett sätt att locka in unga tjejer, som ”här kan du ta makten över din egen kropp och samtidigt tjäna pengar” och “Varför ha ett sommarjobb när du kan ha en sugar daddy?”.