Slavhandel med 17-årig flicka – via Sugardaters

Publicerad 2024-06-05

Den 17-åriga polska flickan gick med på mannens förslag att hon skulle sälja sex i Sverige.

När hon kom till Stockholm tog 23-åringen passet från henne.

2020 dömdes han för människohandel, via Sugardaters.

Under två perioder sommaren 2019 vistades den 17-åriga flickan i Sverige. Båda gångerna bekostade 23-åringen hennes resor från Polen.

När flickan kom fram körde han henne till en etta på 25 kvadratmeter i Vasastan i Stockholm som han hade hyrt under en månad i andra hand för 6 500 kronor.

Det enda som fanns i lägenheten var sängen som användes vid mötena med sexköparna och som hon sov i. Enrummaren var ”liten och ful”, berättade 17-åringen senare.

När 23-åringen fick kontakt med 17-åringen i Polen blev hon ”förvånad” när han föreslog att hon skulle sälja sex. Men hon gick med på det ”av fri vilja” eftersom hon ”ville tjäna pengar”, sade hon under förhandlingarna i Stockholms tingsrätt.

Sms-konversation mellan 17-åringen och 23-åringen.

Tog hennes pass

Den 23-årige människohandlaren.

Vid framkomsten ändrades förutsättningarna. 23-åringen hade sagt att han skulle stå för 17-åringens resa och hyra. Men det slutade med att han krävde att hon skulle betala själv för resor och hyra, eftersom ”hon inte tog emot tillräckligt många kunder”. Däremot fick 17-åringen hälften av sexköpspengarna.

Efter första vistelsen i Sverige åkte hon till hemlandet med 2 500 kronor i förtjänst. Efter andra vistelsen kom hon hem utan någon förtjänst alls. Hon sålde sex i Stockholm under sammanlagt tio dagar.

När hon var i Sverige hade 17-åringen inga egna pengar, och 23-åringen tog hand om hennes pass. Flickan kunde inte någon svenska, och bara bristfällig engelska.

23-åringen ordnade hasch till 17-åringen, som var ”tvungen att berusa sig med hasch för att kunna genomföra sina sexmöten”, enligt domen.

Flickan var sedan tidigare deprimerad. När hon kom till Sverige struntade 23-åringen i hennes vädjanden om att hon ibland inte mådde tillräckligt bra för att sälja sex. 23-åringen fortsatte i stället att boka in nya sexmöten, ibland med bara 30 minuters mellanrum.

Skötte all kontakt

Han lade upp annonser för 17-åringen på Sugardaters och på en ren sexsajt, och det var där sexköparna hittade henne vid båda hennes vistelser i Sverige. Men det var 23-åringen som gjorde upp om priser och tidpunkter med kunderna, aldrig 17-åringen.

När polis och socialtjänst omhändertog flickan avvek hon från det normala, enligt två vittnen.

– Hon framstod som skör, var labil och pendlade mellan gråtattacker och utbrott, sade en manlig polis inför domstolen.

– Flickan såg sliten och härjad ut och var frånvarande, hon var klart påverkad av något. Det var svårt att nå fram till henne, hon var låg och ”bortkopplad”, sade en kvinnlig polis.

Tre av sexköparna.

23-åringen hade all kontakt med sexköparna. Även när det gällde två andra kvinnor från Polen, som också sålde sex i lägenheten i Vasastaden, höll 23-åringen i alla kontakter med köparna.

Inför rätten hävdade 23-åringen att det var han som hade utnyttjats av 17-åringen och att han ”bara haft hennes bästa för ögonen”. Tingsrätten slog fast att ”han i själva verket har utnyttjat hennes ungdom och hennes behov av pengar för sina egna syften”.

”Kunde inte berätta”

Tingsrätten slog också fast att 17-åringen ”varit under 23-åringens kontroll då hon till exempel inte kunnat köpa en egen hembiljett” när hon ville göra det.

Under tiden i Sverige hade flickan viss kontakt med sin mamma ”men kunde inte berätta om sin situation eftersom hon inte ville att det skulle komma ut att hon var i Sverige för att sälja sex”.

2020 dömde Stockholms tingsrätt 23-åringen för människohandel med 17-åringen och för koppleri – sexförsäljningen av de tre kvinnorna – till fängelse i två år och nio månader. Hovrätten fastställde senare domen.

När hon var i Sverige hade 17-åringen inga egna pengar, och 23-åringen tog hand om hennes pass.

ANNONS