Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Netanyahus krav knäckfråga för vapenvila

TT

Publicerad 2024-08-18 08.16

En demonstration med anhöriga till gisslan i Tel Aviv i helgen.

I dag fortsätter samtalen mellan USA och Israel i Egyptens huvudstad Kairo gällande eldupphör i Gaza, rapporterar israeliska medier.

I veckan har samtal förts i Qatars huvudstad Doha men terrorstämplade Hamas har inte deltagit direkt i samtalen och avvisar det man menar är ”nya villkor” från Israel. Däremot uttryckte israeliska förhandlare ”försiktig optimism” utifrån ett förslag som medlande USA lagt fram.

Efter förhandlingarna USA-Israel i Kairo väntas de bredare samtalen återupptas på samma plats senare under den kommande veckan.

Krav inte med i förslaget

Men enligt källor hörsammar inte förslaget, som USA hoppas kommer leda till eldupphör inom kort, tidigare krav från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, rapporterar The Times of Israel som hänvisar till tv-kanalen Keshet 12. Kraven gäller en fortsatt israelisk militär närvaro vid gränsen mellan Gaza och Egypten, samt en mekanism i centrala Gaza som snör av området och förhindrar att väpnade Hamasstyrkor återvänder till norra Gaza.

Endast om USA och Israel lyckas komma överens om villkoren för de två frågorna kommer medlarländerna Egypten och Qatar pressa Hamas att godta avtalet – Hamas har tidigare sagt att de inte tänker säga ja om Netanyahus krav är med.

Blinken i samtal med Netanyahu

Något som visar på samtalens intensitet är att USA:s utrikesminister Antony Blinken har rest till Mellanöstern för att försöka ”slutföra ett avtal om eldupphör och frigivning av gisslan och tillfångatagna genom det överbryggande förslaget”, enligt ett uttalande från USA:s UD.

Blinken och Netanyahu väntas diskutera knäckfrågan under söndagen. Netanyahu väntas också ta upp det med Israels förhandlare innan samtalen inleds i Kairo.

Amerikanska tjänstemän har tidigare sagt att Hamasstyrkor som återvänder till norra Gaza skulle utgöra ett brott mot avtalet. Enligt mediebolaget Walla har medlarna lagt fram en klausul som ger Israel rätt att återuppta striderna om väpnade styrkor flyttas till norra Gaza.

Egyptiska källor uppger enligt den israeliska tv-kanalen 13 att Egypten och Israel förhandlar om vad som ska gälla längs Gazagränsen.