Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Hoppfull Blinken reser till tuffa fredssamtal

TT

Publicerad 2024-08-16 17.59

Antony Blinken reser runt i jakten på en vapenvila. Här är han, i mitten, i Doha tidigare i sommar.

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Mellanöstern redan till helgen för att försöka ”slutföra” förhandlingar om ett eldupphör i Gaza.

Hamas har fortfarande inte deltagit direkt i de nya samtalen – och avfärdar ”nya” israeliska villkor.

Två dagars trevande samtal i den qatariska huvudstaden Doha avrundades på fredagen utan några tydliga framsteg utåt. Men medlarna USA, Egypten och Qatar beskriver förhandlingarna som konstruktiva och stämningen som positiv.

Ett tydligt tecken på intensiteten i förhandlingarna var fredagens besked om att USA:s utrikesminister Blinken reser till regionen redan på lördagen.

Biden optimistisk

Blinken skulle ha rest redan tidigare i veckan, men ställde in resan då det sades att läget var osäkert.

Han ska nu försöka ”slutföra ett avtal om eldupphör och frigivning av gisslan och tillfångatagna genom det överbryggande förslaget” enligt ett uttalande från USA:s UD.

President Joe Biden sade samtidigt att ”vi är närmare (en uppgörelse) än vad vi hittills varit”.

Utspelen kommer sedan USA lagt fram ett reviderat förslag för parterna Hamas och Israel att ta ställning till inför fortsatta samtal i Egypten i början av nästa vecka.

”Detta förslag bygger på områden där samsyn finns och överbryggar kvarvarande klyftor på ett sätt som banar väg för ett snabbt antagande av överenskommelsen”, skriver USA, Qatar och Egypten i ett gemensamt uttalande.

Samtalen syftar till att få till ett eldupphör i striderna i Gaza – där över 40 000 palestinier dödats enligt siffror från områdets Hamaskontrollerade hälsomyndigheter – och frisläppandet av israeliska gisslan.

Terrorstämplade Hamas har hittills inte deltagit direkt i samtalen. Den islamistiska grupperingen har anklagat Israel för att lägga till nya krav till den tidigare överenskommelse som lades fram i våras och som Hamas varit berett att acceptera.

Kräver tillbakadragande

Efter veckans förhandlingar säger Hamasföreträdare till AFP att man avfärdar de ”nya villkor” som lagts fram av Israel i Doha. Enligt en källa till nyhetsbyrån rör det sig om kravet att behålla israeliska soldater i Gazas gränsområde mot Egypten.

Hamas kräver bland annat ett fullständigt tillbakadragande av den israeliska armén från landremsan.