Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Ny dödlig israelisk attack inför Gazasamtal

TT-AP

Publicerad 2024-08-18 16.40

Minst 19 människor har dödats i Gaza under natten till söndagen. Bilden är från en begravning i lördags av ett femtontal människor, däribland fyra barn och flera kvinnor, som dödades i ett annat israeliskt angrepp i Gaza i helgen.

Minst 19 människor uppges ha dödats i Gaza i flera israeliska flygangrepp under natten. En mor och hennes sex barn finns bland offren.

Attackerna sker samtidigt som USA:s utrikesminister rest till regionen för att försöka medla fram ett eldupphör.

Den dödade kvinnan, som arbetade som lärare, befann sig i sitt hem tillsammans med sin man och deras sex barn när bostaden attackerades tidigt på söndagsmorgonen, berättar barnen morfar.

– Barnen är förvandlade till kroppsdelar. De har placerats i en enda liksäck, säger Mohammed Awad Khatab till reportrar utanför Al-Aqsa-sjukhuset i staden Deir al-Balah.

– Är det detta som ska ge Israel säkerhet?

Nyhetsbyrån AP:s reporter på plats vid sjukhuset bekräftar antalet döda kroppar.

Tusentals föräldralösa

Under natten dödades fyra människor från samma familj i ett annat israeliskt anfall i närheten av staden Khan Yunis, enligt sjukhusuppgifter. Ytterligare fyra personer dödades i en attack i mellersta Gaza, enligt sjukhuset Awda.

Det Hamaskontrollerade hälsodepartementet uppger därtill att två män samt en kvinna och hennes dotter dödats i en attack i staden Jabaliya.

Månader av israeliska bombningar mot den tätbefolkade Gazaremsan har resulterat i många fall där hela familjer dödats och tusentals barn lämnats föräldralösa. Totalt har över 40 000 människor dödats i Gaza under kriget, enligt siffror från landremsans Hamaskontrollerade myndigheter.

Israel har fått skarp kritik för en rad attacker mot skolbyggnader och flyktingläger i Gaza.

Försiktig optimism

Israel hävdar att man endast siktar in sig på stridande och skyller de höga civila dödstalen på terrorstämplade Hamas, som man anklagar för att gömma sig bland civila.

Samtidigt pågår förberedelser för fortsatta samtal om eldupphör. USA:s utrikesminister Antony Blinken reste på söndagen mot regionen för att tillsammans med Egypten och Qatar försöka få till en överenskommelse om israeliskt tillbakadragande från Gaza i utbyte mot frisläppandet av israeliska gisslan.

Medlarna har uttryckt försiktig optimism efter inledande förhandlingar i Qatar. Men terrorstämplade Hamas har hittills inte deltagit direkt i samtalen och har avfärdat vad man beskriver som nya villkor från Israel.

ANNONS