Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Varnar: Underminera inte samtalen om vapenvila

TT-AFP

Uppdaterad 04.19 | Publicerad 01.20

USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild.

Ingen part bör ”underminera” förhandlingarna om vapenvila i Gaza, inför torsdagens planerade samtal.

Det varnar USA:s utrikesminister och Qatars premiärminister.

Samtalen, som planeras hållas i Doha i Qatar, beskrivs som sista chansen till en vapenvila i Gazaremsan.

I ett telefonsamtal mellan USA:s utrikesminister Antony Blinken och Qatars premiärminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani diskuterades ”ansträningar för att lugna spänningarna i regionen” och vikten av att komma överens om en vapenvila, uppger det amerikanska utrikesdepartementet.

De båda konstaterade också att ”ingen part i regionen bör vidta åtgärder som kan underminera ansträngningarna att nå en överenskommelse”.

Höga insatser

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har bekräftat att en israelisk förhandlingsdelegation kommer att delta i Doha. Men terrorstämplade Hamas har skickat signaler om att de inte tänker delta – om inte Israel först visar att landet är ”seriöst när det gäller förhandlingar”, rapporterade amerikanska medier på tisdagen.

Insatserna inför samtalen är höga. Hela Mellanöstern har den senaste tiden bävat inför Irans hämnd efter det att Hamas ledare Ismail Haniya dödats, troligen av Israel, i Irans huvudstad Teheran. Men enligt USA:s president Joe Biden kan Iran tänkas avstå från den befarade hämndattacken om ett Gaza-avtal nås.

Trump ringde Netanyahu

Biden gick tillsammans med Egyptens och Qatars ledare i förra veckan ut med en ovanlig, gemensam uppmaning till Israel och Hamas att delta i förhandlingarna.

USA:s expresident Donald Trump har också haft ett finger med i spelet i den intensiva diplomatin som pågått inför samtalen. Två källor uppger för Axios att Trump och Benjamin Netanyahu diskuterade den potentiella vapenvilan och gisslansituationen i Gaza i ett telefonsamtal.

ANNONS