Aftonbladet

Dagens namn: Uno

USA: Hopp om samtal med Israel och Hamas

TT-AFP

Publicerad 2024-08-13 20.56

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har bekräftat att Israel kommer att delta i förhandlingar om vapenvila, uppger USA. Arkivbild.

USA har fortfarande hopp om att Israel och Hamas ska delta i förhandlingarna om en vapenvila som är planerade att hållas denna vecka.

USA:s president Joe Biden och Egyptens och Qatars ledare gick i förra veckan ut med en ovanlig gemensam uppmaning till Israel och Hamas att delta i förhandlingar med start på torsdag.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har redan bekräftat att Israel kommer att delta.

– Och våra qatariska partner har försäkrat oss om att de arbetar för att säkerställa att även Hamas kommer att vara representerade, sade det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Vedant Patel vid en pressträff.

Patel sade också att en vapenvila skulle möjliggöra frisläppande av gisslan och ny diplomati för att ”få slut på den ändlösa våldsspiralen i regionen”.

Vedant Patel avböjde att kommentera Israels förhandlingsposition men sade att israeliska representanter uppgivit för USA att ”de kommer att vara redo att slutföra detaljerna och genomföra överenskommelsen”.

USA:s president Joe Biden sade senare på tisdagen att en vapenvila i Gaza skulle kunna betyda att Iran avstår från att attackera Israel för att hämnas mordet på Hamasledaren Ismail Haniya i Teheran.

– Det är vad jag förväntar mig, sade Biden och tillade att även om förhandlingarna börjar hårdna så tänker han inte ge upp.

ANNONS