Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Hamas: Vi vägrar prata om Israel anfaller

Henrik Samuelsson/TT

Uppdaterad 08.11 | Publicerad 05.58

Det finns knappt några färska bilder på Hamasledaren Yahya Sinwar. Men här hålls hans porträtt upp under en demonstration i Jemen i april.

Det beskrivs som sista chansen till en vapenvila i Gazaremsan, men Hamas tänker inte delta om inte Israel först hejdar sin militära offensiv. Det rapporterar amerikanska medier inför de samtal om eldupphör som planeras i Egypten eller Qatar på torsdagen.

Hamas nye högste ledare, Yahya Sinwar, ska i måndags ha sagt till arabiska medlare att den terrorstämplade palestinska rörelsen inte kommer till mötet – om inte Israel först visar att landet är ”seriöst när det gäller förhandlingar” och hejdar sina anfall i Gazaremsan. Det rapporterar The Wall Street Journal.

Samma signaler sänder Ahmad Abd al-Hadi, representant för Hamas i Libanon. I en intervju med The New York Times säger han att gruppen inte kommer att delta i förhandlingarna.

– (Israels ledare) Netanyahu är inte intresserad av att nå en överenskommelse som avslutar aggressionen helt. Snarare är han bedragande och undvikande och vill förlänga kriget, eller till och med utöka det i regionen, säger Abd al-Hadi till tidningen.

Ovanlig uppmaning

Insatserna är höga, inte bara för Gaza. USA:s president Joe Biden sade på tisdagen att Iran kan tänkas avstå från ett befarat jätteanfall mot Israel om ett Gaza-avtal nås. Hela Mellanöstern har den senaste tiden bävat inför Irans hämnd efter det att Hamas ledare Ismail Haniya dödats, troligen av Israel, i Irans huvudstad Teheran.

Biden gick tillsammans med Egyptens och Qatars ledare i förra veckan ut med en ovanlig, gemensam uppmaning till Israel och Hamas att delta i förhandlingarna på torsdag.

Träffas inte

Benjamin Netanyahu har redan bekräftat att Israel kommer att delta. Källor nära premiärministern har dock i israeliska medier ifrågasatt om han verkligen tror på ett avtal som bland annat skulle innebära att Hamas israeliska gisslan blev fri. Enligt uppgift har Netanyahu dels så starka villkor i samtalen att det ses som uteslutet att Hamas går med på dem. Dels finns frågetecken kring hur stor handlingsfrihet Israels förhandlare har. Även vid tidigare rundor har det kommit spretiga signaler, när förhandlarna sagt en sak men regeringen hemma i Jerusalem en annan.

I praktiken träffas ändå inte de båda sidorna i samma rum vid samtalen. Medlarna Qatar och Egypten går med de olika förslagen mellan parterna.

Och det kan öppna för vissa resultat även om Hamas inte kommer på torsdagen. Två anonyma källor inom rörelsen säger till NYT att gruppen är villig att tala med medlarna efter deras möte med Israel.