Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Blinken om vapenvila: Tiden är knapp

TT-AFP

Uppdaterad 03.00 | Publicerad 02.54

USA:s utrikesminister Antony Blinken under ett besök i Tel Aviv i Israel på måndagen.

USA:s utrikesminister Antony Blinken avslutar sin senaste runda skytteldiplomati i Mellanöstern – där han försökt sätta press på parterna för att få till en vapenvila i Gazakriget.

– Tiden är knapp, säger han.

Besöket var det nionde i regionen för Blinken sedan Gazakriget bröt ut. Utrikesministern, som tidigare sagt att samtalen kan vara ”den sista chansen” att få till stånd en vapenvila, betonade återigen att tiden kan vara knapp.

– För varje dag som går kan fler dåliga saker hända bra människor som inte förtjänar det, sade Blinken till reportrar innan han steg ombord på sitt flygplan för att lämna Qatars huvudstad Doha, där samtalen hålls.

– Vi måste få det här gjort, och det måste göras under de kommande dagarna, sade han och syftade på förslaget om vapenvila.

– Vi kommer att göra allt för att få det över mållinjen.

USA har, tillsammans med medlarländerna Egypten och Qatar, lagt hårt press på terrorstämplade Hamas för att gruppen ska acceptera det senaste förslaget.

Blinken har tidigare sagt att Israel accepterat förslaget – men strax därefter gick landets premiärminister Benjamin Netanyahu ut i israeliska medier och var oense om en viktig knäckfråga. Netanyahu insisterade på att Israel skulle ha kvar militär närvaro på gränsen mellan Gaza och Egypten, vilket medlarlandet Egypten motsätter sig.

Antony Blinken betonade att USA ”inte accepterar någon långvarig israelisk ockupation av Gaza”. Han medgav samtidigt att oenigheter kvarstår mellan parterna och uppmanade både Israel och Hamas att visa ”maximal flexibilitet” under samtalen.

En anonym tjänsteman inom USA:s president Joe Bidens stab, som reste till Mellanöstern tillsammans med Blinken, säger till Reuters att USA väntar sig fortsatta samtal om vapenvila den här veckan.