Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Stjärnorna Oprah, Bill och Hillary Clinton till Aftonbladet: ”Vi är redo”

Uppdaterad 08.14 | Publicerad 07.04

CHICAGO. Hon är världskänd tv-ikon. De var powerpar i Vita huset.
Kan deras stöd ge Kamala Harris skjuts i valet?

Under Demokraternas landsmöte i Chicago berättar makarna Clinton, samt partiets hemliga vapen – Oprah Winfrey – för Aftonbladet om segerchanserna mot Trump.

– Vi är redo att vinna.

Det blev en stjärnspäckad tredje kväll på Demokraternas partikonvent, med framträdanden av musikgiganterna John Legend och Stevie Wonder samt tv-stjärnan Mindy Kaling.

På scenen talade även ett av Demokraternas hemliga vapen: tv-drottningen Oprah Winfrey, 70.
Hon är en av världens mest framgångsrika och inflytelserika kvinnor, känd för sin talkshow ”Oprah”, som under ett kvarts sekel lockade tittare från hela det politiska spektrumet.

Aftonbladet fick en kort pratstund med den tidigare talkshowvärden i korridorerna på Chicago-arenan innan hon klev upp på scenen inför miljontals tittare.

Hur ser du på Kamala Harris chanser mot Trump?

– Jag känner mig upprymd över att vara här, sa Oprah, och tillade:

– För jag tror att vi är redo att vinna.

Oprah var kvällens stora överraskningsgäst – och fick onsdagens största applåd. På scenen, inför tusentals delegater, politiker och journalister, uppmuntrade hon väljare att ”välja sunt förnuft framför nonsens”, och rösta på Kamala Harris. Utan att namnge hennes rival, Donald Trump, hänvisade hon till hans kommentarer inför en konservativ kristen publik förra månaden där Trump sa att de "inte kommer att behöva rösta längre" om han återtar Vita huset i november.

– Det finns en viss kandidat som säger att om vi bara går till valurnorna den här gången, då kommer vi aldrig att behöva göra det igen, sa Winfrey.

Det är inte första gången Oprah Winfrey backar Demokrater. Hon gav sitt stöd till Barack Obama 2008 och ställde sig bakom Hillary Clinton åtta år senare. År 2020 stöttade Winfrey president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris, och hyllade då Harris som den första kvinnan på posten.

Offentligt stöd från kändisar brukar inte vara avgörande för amerikanska valresultat – men Oprah är ett undantag. Två ekonomer från University of Maryland har uppskattat att Oprah Winfreys stöd till Obama genererade totalt över en miljon röster under hans nomineringsprocess.

Frågan är om Demokraterna kan åstadkomma samma "Oprah-effekt". Rykten på partikonventet florerar om vilka andra stjärnor som kan dyka upp i kampanjspåret för Harris. Beyoncé och Taylor Swift är två namn som vissa hoppfulla spekulerar om.
Samtidigt har Republikanerna haft svårare att attrahera stora namn. Under deras partikonvent i juli medverkade personer som Kid Rock, Hulk Hogan och Amber Rose. Kända, men inga superstjärnor.

Inne på Demokraternas partikonvent under onsdagsnatten träffade Aftonbladet även Hillary Clinton, som utmanade Donald Trump om presidentposten 2016. Hon sa att hon tror att Harris vinstchanser är goda.

– Mycket bra, mycket bra, sa Hillary Clinton och gjorde tumme upp.

Även dottern Chelsea Clinton och tidigare presidenten Bill Clinton, 78, kom i släptåg, omgivna av säkerhetsvakter.

– Bra!, svarar Bill Clinton, medan han lyfte armarna i en segergest, på frågan om hur han bedömer Harris chanser att slå Trump.

I sitt cirka trettio minuter långa kongresstal hälsades Bill Clinton välkommen till högljudda jubel och bjöd på oneliners, mestadels riktade mot den expresident Donald Trump.

– För två dagar sedan fyllde jag 78. Den äldsta mannen i min familj som fortfarande lever. Och den enda personliga fåfänga jag vill hävda att jag har är att jag fortfarande är yngre än Donald Trump.

Hillary Clinton höll också ett passionerat tal, under första dagen på partikonventet, där hon hyllade de kvinnor som banat väg för att Kamala Harris potentiellt ska kunna leda Vita huset som USA:s första kvinnliga president – något hon själv aldrig fick möjlighet att göra.

– Tillsammans har vi skapat många sprickor i det högsta, hårdaste glastaket, sa Hillary Clinton i sitt tal.

Väljaren Ashley Nealy, 36.

Väljaren Ashley Nealy, 36, från Georgia, följde talen inifrån arenan. Hon tror att USA är redo för sin första kvinnliga president och anser att Harris har en bättre chans än Clinton hade.

– Folk såg vad det innebar att inte rösta på den första kvinnliga presidenten och vilka konsekvenser det fick fyra år senare. Nu är folk mer energiska och medvetna om att vi är redo för förändring. Entusiasmen är smittsam.

Hon tror också att tv-ikonen Oprahs stöd kan få stor inverkan.

– Ja, jag såg att folk frågade tidigare i veckan: ”Var är Oprah?”. Vi är ju i hennes Chicago. Hon är någon som alla kan samlas bakom, oavsett bakgrund. Jag är övertygad om att ju fler som stöttar Harris, vare sig de är nya eller erfarna ledare, desto större skillnad kommer det att göra.