Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

21 år efter mordet på Veronica Lin - misstänkt mordbeställare häktad i Kina

Publicerad 00.20

You Lin och Veronica Lin träffades i Kina i slutet på 1990-talet.

Veronica Lin, 30, hittades 2003 mördad i en lägenhet i Göteborg.
Nu har exmaken och miljardären You Lin häktats i Kina – misstänkt för mord, enligt SVT.
– Vi vet inte om det är för mordet på Veronica Lin eller för ett annat brott, säger åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud.

Veronica Lins son Marcus Lindgren har fått mejl från kinesisk polis, rapporterar SVT. De vill ha hjälp att få information om den svenska utredningen mot Veronica Lins exmake – miljardären You Lin.

”Jag är den kinesiska polisofficer som handlägger fallet där xxx misstänks för mord”, står det i mejlet som ska komma från en person som utger sig för att vara en representant för den kinesiska polisen.

Maken You Lin under en tingsrättsförhandlingen 2016.

Enligt uppgifterna ska alltså exmaken nu vara gripen i Kina, misstänkt för mord.

– Det var oväntat. Det har gått så lång tid. Det kändes nästan som att min pappa var osårbar, säger deras gemensamme son Marcus Lindgren till SVT.

Åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud säger till Aftonbladet att hon nåtts av uppgifterna, men att hon ännu inte har fått dem officiellt bekräftade.

Två mord

Det var i mars 2003 som småbarnsmamman Veronica Lin, 30, hittades mördad i en grannes lägenhet i Högsbo i Göteborg. Grannen blev först misstänkt för mordet, men han hittades en dryg månad senare själv mördad och nedgrävd under balkongen utanför lägenheten.

I stället riktades misstankarna mot den man som Veronica Lin låg i skilsmässa med, en kinesisk affärsman som också är pappa till sonen Marcus Lindgren.

– Det fanns teknisk bevisning mot honom. Och han hade haft kontakt med den man som man tror utförde en del av gärningarna, säger åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud.

Rättegången fick tas om

2016 döms exmaken You Lin till livstids fängelse för anstiftan för mordet på Veronica Lin. Men eftersom en av nämndemännen twittrat om målet under rättegången ansågs tingsrätten ha varit jävig. Rättegången fick därför tas om i Göteborgs tingsrätt och några månader senare friades exmannen helt.

– I och med det var han fri att röra sig vart han ville. Men jag överklagade domen, säger åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud.

You Lin lämnar häktet med sin advokat. Han friades 2016 för anstiftan av mordet på Veronica Lin.

Men när det var dags för hovrättsförhandlingar dök You Lin inte upp och han har sedan dess hållit sig undan.

Nu ska exmaken You Lin alltså vara häktad i Kina misstänkt för mord, enligt SVT:s uppgifter.

– Jag kan inte bekräfta uppgifterna. Jag söker själv bekräftelse på det genom mina officiella kanaler, säger åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud.

Veronica Lin hittades mördad 2003.

Vad skulle det betyda för hovrättsförhandlingarna kring mordet på Veronica Lin om du får en bekräftelse?

– Det beror på litegrann. Är han frihetsberövad kan vi teoretiskt sätt delge honom misstankar. Men det som också har betydelse i sak är om han nu är häktad för våra misstankar, eller om det gäller ett annat mord, säger Ulrika Bentelius Egelrud.

ANNONS