Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Fjälledaren: Sarek är extremt vilt

Publicerad 2024-08-21 21.41

Två personer i 30-årsåldern är försvunna i Sareks nationalpark.

Ett område med mycket svår terräng – även för den fjällvane.

– Det är väldigt oroande. Sarek kallas ju vår sista vildmark av en anledning, säger Helena Camarda, fjälledare på Friluftsfrämjandet.

Under onsdagen har polisen sökt med helikopter efter paret, en man och en kvinna i 30-årsåldern, som vandrat i Sareks nationalpark.

Enligt uppgift skulle paret varit hemma i söndags. Men när anhöriga inte fick tag i dem kontaktades polisen.

Helena Camarda var i utkanten av Sareks nationalpark i söndags.

Helena Camarda är utbildad fjälledare på Friluftsfrämjandet och har just avslutat en gruppvandring på Kungsleden. Under de senaste dagarna har de snuddat in i Sareks nationalpark.

– Sarek är extremt vilt. Det finns inga bilvägar in i området, inga markerade leder, inga fjällstugor eller nödstugor. Det kräver stor kunskap, mycket god fysik och utrustning och säkerhetsplan A, B, C och D, säger hon.

”Som att leta efter en nål i en höstack”

Förutom att det saknas täckning, som på många ställen i fjällvärlden, är många platser i Sarek svåra att ta sig igenom. Ofta behöver man korsa jokkarna med strömt och djupt glaciärvatten. Terrängen är fylld av sankmark, kalfjäll och branta stup.

– Man måste kunna sin karta så att man navigerar rätt. Jag hoppas att de har med sig egen nödsändare, powerbank och många dagars extra mat.

Helena Camarda på den kända Skierfeklippan.

Helena Camarda hoppas också att paret har färgglada kläder och tält så att fjällräddare enklare kan få syn på dem.

– Det är som att leta efter en nål i en höstack. Väldigt oroande.

Trots att Helena är van vandrare har hon bara vandrat i utkanten av nationalparken.

– Jag skulle gärna bege mig längre in i Sarek, men då endast i sällskap med andra mycket vana vandrare som känner området bättre än jag.

Hittat bil

På onsdagseftermiddagen hade fjällräddare ännu inte kallats in.

– Inte än, Sarek är ju ganska stort, så vi behöver få något mer allmänt. Men vi har informerat personal som jobbar i området, säger Fredrik Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i region Nord.

Han vill inte gå in på exakt vad som gjort att polisen inlett en sökinsats.

– I sig är det ingenting i ögonfallande att en fjällvandring som planeras pågå i en vecka sträcks ut av oförutsedda händelser.

Polisen har lokaliserat parets bil på en parkering i anslutning till nationalparken.

Regn och frisk vind

Det har inte varit något extremväder i området, men friska vindar och en del nederbörd.

– Det ser ut som att det har varit blåsigast där den 16:e. Vindmässigt är det ingenting som sticker ut, däremot så har man fått en del nederbörd. Det kom in något i söndags, då fick man 13,4 millimeter regn i Kvikkjokk under ett dygn, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Men väderstationerna kan missa mer lokala skurar.

– Där de befann sig kan det kommit betydlig mer om man träffas av mer kraftiga skurar. Och samma sak gäller med vinden, befinner man sig på mer utsatta områden kan det blåsa betydligt mer.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln