Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Danny, 33, skriver med ögonen – får inte förlängd provtid

Uppdaterad 17.47 | Publicerad 16.19

Danny Fransson, 33, vill skriva högskoleprovet för att kunna bli psykolog, men får inte förläng provtid trots att han har ALS.

Danny Fransson, 33, drömmer om att bli psykolog, men för att kunna bli det behöver han skriva högskoleprovet.

Han behöver längre provtid vilket man kan få om man har dyslexi – men inte ALS.

– Det är fruktansvärt, säger Danny.

Danny Fransson är förlamad i stora delar av kroppen och kommunicerar med hjälp av ögonstyrning, vilket tar lång tid. Men att han har en svår sjukdom hindrar inte honom från att vilja skola om sig.

– Det har alltid varit min dröm att bli psykolog. Samtidigt vill jag hjälpa andra med svåra sjukdomar och kunna jobba och bidra till samhället, säger han.

För att hinna skriva klart provet, som består av fem provpass på 55 minuter, behöver han få längre tid på sig än andra deltagare. Något som inte går att ordna enligt Universitets- och högskolerådet.

– Jag blir så himla besviken på de som har hand om högskoleprovet.

Fick lika lång tid som alla andra

Redan förra året när han skrev provet bad han om att få förlängd provtid, Universitets- och högskolerådet, UHR, skulle undersöka möjligheterna och återkomma, men det gjorde de aldrig. Han hann inte skriva färdigt och behövde då avbryta provet.

Inför årets prov har han försökt få tag på UHR för att få sin sak prövad, men utan framgång.

– Jag tycker det är tråkigt och de har haft ett helt år på sig att lösa det men verkar som inget har hänt.

I samtal med Linnéuniversitet, där han ska skriva sitt prov, fick han veta att de endast kan ordna en egen sal och två kontrollanter som extra stöd. De kan inte erbjuda någon tidsanpassning, vilket innebär att Danny får lika lång tid på sig som de friska deltagarna.

Under provtiden kommer Dannys två assistenter som är med hjälpa honom med hans livsnödvändiga utrustning som respirator, salivsug, hostmaskin och näring och medicinintag.

– Jag kommer inte hinna göra klart provet. Det är 550 kronor i sjön.

På sociala medier delar Danny med sig av vardagen med sonen Neo och livet med ALS. Han vill visa att det går att leva ett lyckligt liv trots sjukdomen, men i situationer som denna blir samhällets otillgänglighet för vissa grupper extra tydlig.

– Det är fruktansvärt, både för min och andras skull, säger Danny.

Danny är besviken att högskoleprovet inte kan anpassas för de med ALS.

Regelverket säger nej

Enligt rådande regelverk ges förlängd provtid på högskoleprovet endast till de med synskada eller dyslexi och det finns inte möjlighet att anpassa provet för andra grupper.

– UHR avser att se över möjligheterna till anpassning av högskoleprovet för fler grupper. När det arbetet förväntas starta eller bli klart kan inte specificeras i dagsläget, skriver de i ett mejl.