Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Biden om Trump: ”Vem fan tror han att han är?”

Uppdaterad 08.10 | Publicerad 06.16

CHICAGO. Det blev ett tårfyllt farväl för Joe Biden.

Presidenten lämnade över facklan till Kamala Harris i ett känslosamt tal på partimötet i natt – och gick till skarp attack mot Trump.

– Vem fan tror han att han är?

För fyra veckor sedan skulle Joe Biden, 81, ha utsetts till partiets presidentkandidat på scenen i Chicago. I stället pressades han ut av sitt eget parti – och talet i natt blev ett första farväl.

Men trots det bitterljuva slutet togs Biden emot som en hjälte när han klev ut på Demokraternas partikonvent, och fick en fyra minuter lång stående ovation från publiken.

Han introducerades av sin dotter, Ashley Biden, och var märkbart tagen av stunden när han torkade tårarna med en näsduk inför den jublande folkmassan.

Vi älskar Joe! Vi älskar Joe! Vi älskar Joe! ropade hela arenan i kör.

Biden höll tal i natt.

I sitt känslosamma tal riktade Biden även en känga mot Donald Trump, bland annat för att han inte velat besöka gravplatsen för amerikanska krigshjältar.

– Vem fan tror han att han är, sa Biden till publikens jubel.

Skröt om Sverige

Han lyfte även sina och Kamala Harris framgångar under deras regeringstid. Bland annat lyfter han att de varit med och stöttat Sverige och Finlands inträde i Nato.

Prachitha Porika, 24.

Prachitha Porika, 24, från Georgia är en av de som sitter i publiken, och hon välkomnar generationsskiftet när Biden lämnar över stafettpinnen till Kamala Harris.

– Det är definitivt en förändring i ”vibe” och energi med Kamala Harris som vår kandidat. Särskilt för unga väljare, säger hon, och fortsätter.

– Här är den råa sanningen: Många i vår generation var inte förtjusta i att Joe Biden blev nominerad. Många var arga, med all rätt, och är det fortfarande. Nu finns mycket mer hopp och optimism.

Demokraterna radade upp sina allra största stjärnor på scenen när de sparkade igång sitt landsmöte. Tidigare utrikesminister Hilary Clinton, vänsterfavoriten Alexandria Ocasio-Cortez fick läktarna att mullra av applåder.

Fyra person greps

Endast ett par timmar före Bidens tal lyckades ett hundratal demonstranter bryta sig igenom den första säkerhetsbarriären, och drabbade samman med kravallpolis. Fyra personer greps inför Aftonbladets team på plats.

Det dämpade inte festen inne i arenan.

Kamala Harris på scenen.

Även veckans huvudperson – Kamala Harris – gjorde ett överraskningsframträdande, och fick arenan att koka när hon klev ut på scenen.

Andrew Ashiofu, 41.

På läktaren dansade Andrew Ashiofu, 41, från Washington, som bar en blinkande cowboyhatt. Han dansade och tjöt under talen från tungviktarna, som om det vore hans födelsedag.

– Jag gillar båda två, men något helt unikt hände när Harris meddelade att hon ställde upp. Entusiasmen är fantastisk, säger han.

Leiyomi Preciado, 33.

Intill sitter Leiyomi Preciado, 33, som säger att hon är full av tacksamhet till Biden.

– Han insåg att valet är större än honom, det är en kamp om vår nations själ. Jag hoppas fler politiker ser att unga är redo att ta över som ledare.

”Jag älskar mitt land”

I sitt tal förtydligade Joe Biden även att han inte hyser något agg mot de demokrater som krävde att han skulle dra sig ur valet.

– Allt detta prat om att jag skulle vara arg på alla som sa att jag borde kliva åt sidan – det stämmer inte, sa han, och tillade:

– Jag älskar mitt land mer, och vi måste bevara vår demokrati.