Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Bidens farväl: "Amerika, jag älskar er"

Tina Magnergård Bjers/TT

Uppdaterad 07.41 | Publicerad 05.41

USA:s president Joe Biden visar få tecken på bitterhet när han lämnar över stafettpinnen i det som beskrivits som hans svåraste tal någonsin.

– Amerika, jag gav dig mitt bästa, säger presidenten på Demokraternas konvent, och går till attack mot Donald Trump:

– En dömd brottsling, vem i helskotta tror han att han är?

81-åringen ger ett kraftfullt intryck från scenen. Några meningar är ofullständiga, men borta är det sludder och de borttappade resonemang som förekom i sommarens katastrofala debatt mot Republikanernas Trump.

Nu är rösten skarp och han ler ofta.

– Jag har fem månader kvar av mitt presidentskap och jag har mycket att göra, säger presidenten.

– Jag älskar jobbet. Men jag älskar landet mer. Pratet om att jag är arg (på partikamrater som pressade honom att inte ställa upp för omval) är inte sant.

Har en poäng

Publiken i jättearenan är febrig och skanderar ömsom ”Vi älskar Joe” och ”Tack, Joe”.

Det nära 50 minuter långa talet innehåller både tårdrypande, personliga anekdoter och en detaljerad redogörelse av en lång politisk karriär.

Biden betonar att han under sin tid i Vita huset har stärkt ekonomin, sjösatt infrastrukturprojekt, tagit klimatinitiativ, sänkt kostnaderna på vissa receptbelagda mediciner samt stått upp för demokratin, aborträtten och hbtq-personers rättigheter. Han konstaterar att Ukraina inte har fallit, att Sverige och Finland har blivit medlemmar i Nato och lovar arbeta vidare för en vapenvila i Gaza.

– Demonstranterna ute på gatan har en poäng. Många oskyldiga människor dödas på båda sidor.

Republikanernas Donald Trump avfärdas samtidigt som en person som ”inte byggt en jäkla grej” och en brottsling.

– Kriminaliteten kommer att gå ner när vi sätter en åklagare i Vita huset i stället för en fälld brottsling, säger han med en blinkning till den tidigare åklagaren Kamala Harris.

Bästa beslutet

Biden beskriver Harris som tuff och understryker att hon har en väldig integritet.

– Att be henne bli vicepresident är det bästa beslut jag har fattat i karriären. Hennes historia är Amerikas, något våra barn kan se upp till, säger presidenten.

– Låt mig fråga er: Är ni redo att rösta för frihet, demokrati och Amerika? Är ni redo att välja Kamala Harris och Tim Walz?

Harris har varit en mycket lojal parhäst och Biden vet att hans eftermäle kommer att se ännu bättre ut om Kamala Harris vinner höstens val.

Efter framträdandet reser Joe och hustrun Jill Biden till Kalifornien på semester. De skippar därmed resten av partikonventet.