Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Här slår 85-åringarna världsrekord – i höjdhopp

Publicerad 2024-08-19 21.32

GÖTEBORG. Pinnglassar i kiosken, folkfest på läktaren och 85-åringar som sätter världsrekord.

På Slottsskogsvallen gör tusentals veteraner upp om de ädlaste medaljerna i årets senior-VM i friidrott.

– Ett VM-brons firar man med god dryck och mat – det blir en sen kväll, lovar Carin Thornander, 60.

Följ ämnen
Friidrott

Utanför den över 100 år gamla friidrottsarenan Slottsskogsvallen i centrala Göteborg dundrar tvåans spårvagn förbi. Ett gäng killar i 20-årsåldern spelar frisbeegolf i backen mittemot stadion medan ett föräldrapar på barnvagnspromenad svänger in på lekplatsen.

Carin Thornander, 60, stavhoppare och även en av tränarna till Ingemar Stenmark

Men bakom träläktaren som skymmer löparbanorna och längdhoppsgropen från omvärlden pågår samtidigt en VM-final i höjdhopp – för män över 85. Sex herrar gör upp guldet, och när amerikanen Emil Pawlik, 85, tar sig över ribban på 1,14 är han plötsligt världsrekordhållare.

– En otrolig känsla, säger han efteråt.

Men det räcker inte hela vägen. Även tysken Willi Klaus, 86, tar sig över ribban och delar ett tag världsrekord med Emil Pawlik – innan amerikanen river och tysken tar hem både VM-guldet och sätter ännu ett nytt världsrekord i höjdhopp för män över 85 år: 1 meter och 22 centimeter.

– Willi var fantastisk idag, säger Emil Pawlik.

Emil Pawlik, 85, kom tvåa i höjdhoppet.

”65 år ung – och VM-vinnare”

Det som pågår inne på Slottsskogsvallen är senior-VM i friidrott, som avgörs i Sveriges näst största stad under två intensiva augustiveckor. 8 000 deltagare från över 100 länder är på plats i Göteborg. Inga kvalgränser finns, alla över 35 år får anmäla sig och delta i sina respektive åldersklasser.

Ur högtalarna dunkar Avicii och Lou Bega, i kioskerna köper deltagare Cornettoglassar och när någon tar sig över en stavhoppsribba eller skickar iväg en diskus över gräsmattan jublar och applåderar alla – såväl publik som medtävlande.

– Det är en väldigt inkluderande stämning. Folk i alla åldersgrupper från alla länder som tävlar, det är väldigt härligt, säger Sören Bokvad, 69.

Sören Bokvad, 69.

Sören pustar ut efter ett försöksheat på 200 meter. Efter det är VM-tävlingen, som för hans del även innehållit 300 meter häck och 100 meter löpning, över för den här gången. Men Sören, som gör VM-debut vid 69 års ålder, är inte besviken.

– Jag har varit skadad så jag är inte i min bästa form, haha. Nu ska jag hem och vila och sen blir det inga fler tävlingar i år, säger han.

En annan VM-debutant i löpgrenarna är Ronald Humphrey från USA.

– Jag är 65 år ung och har vunnit mitt första VM-guld, jublar han.

För några dagar sedan tog han förstaplatsen i 300 meter häck och brons i 100-metersstafetten – nu har han kvalat sig vidare till semifinalen i 200 meter. Ronald, som gjorde karriär inom det militära, tog upp löpningen vid 55 års ålder.

– Att vinna VM-guld har varit mitt mål. Jag har det fantastiskt här, arenan är otrolig, människorna är otroliga. Visst hoppades jag på att slå världsrekord men det viktigaste är att jag vann guldet.

Är de stolta över dig hemma i USA?

– Haha, ja! Jag har skickat en del bilder och visat min guldmedalj. Nu ska jag göra mitt bästa för att ta en till, säger han.

Ronald Humphrey, 65.

”Lär mig saker hela tiden”

Samtidigt som Emil Pawlik och Willi Klaus gör upp i höjdhoppsfinalen för män över 85 kammar svenska Carin Thornander, 60, hem ett VM-brons i stavhopp i klassen 60–65. Carin är något missnöjd över att inte ha fått tillfälle att göra ett försök på svenskt rekord på 1,35.

– Jag får spara det till Nordiska mästerskapen nästa år, säger hon med ett skratt.

Hon har vunnit VM-brons under flera senior-VM, sedan hon började med stavhopp för fem år sedan.

– Jag har inte så många år att skryta med, men jag lär mig fortfarande nya saker varje träning.

För Carin Thornander är VM-tävlingarna det bästa tillfället att mäta sig med andra jämnåriga stavhoppare – i Sverige är konkurrensen inte så stor.

– Det är inte någon i Sverige jag tävlar med riktigt så det här är liksom mitt mästerskap. Det är så kul att få mötas och hoppa, det är verkligen jättejättekul, säger hon.

Guldmedaljören Willi Klaus.

Enormt jubel för Stenmark

Och kanske kommer konkurrenssituationen i Carins gren förändras framöver. Efter Armand Duplantis succé i OS märks ett stort intresse för stavhoppet på Slottsskogsvallen. Grenen har dessutom fått ett extra tillskott inför årets VM i Göteborg – en femfaldig alpin världsmästare har klivit in i handlingarna.

Under måndagen på Slottsskogsvallen handlar nämligen i princip allt prat bland svenskarna om en viss Ingemar Stenmark. Skidlegendaren, som fått tips av Duplantis under sina förberedelser inför mästerskapet, ska nämligen delta i stavhoppsfinalen för män över 65 år.

– Jag tror det kan gå bra. Vinden är lite lurig... men han är van vid att tävla, säger VM-bronsmedaljören Carin Thornander.

Och efter en dag fylld av snack, förväntan och skvaller längs med läktarna i Göteborg står han till sist där på ansatsbanan nedanför de tusentals åskådare som tagit sig till arenan. Ingemar Stenmark, klädd i grå keps, gult linne och svarta shorts greppar staven, tar sats och susar över sin ingångshöjd 2,70 till enormt jubel från publiken.

När han en stund senare slår sitt säsongsbästa och tar sig över 2,85 vinkar han glatt med kepsen.

– Jag tror aldrig det har varit en så här stor publik förut på stavhoppet för män över 65, säger speakern glatt.

Ingemar Stenmark slutade på åttonde plats.

Så firas brons: ”Sen kväll”

Mästerskapet har varit en publikframgång och flera andra välkända namn märks i deltagarlistorna. Socialminister Jakob Forssmed (KD) ska springa 1 500 meter, 45-årige löparlegendaren Mustafa Mohamed har redan tagit VM-guld och tidigare EM-vinnaren i längdhopp, Mattias Sunneborn, deltar i en rad grenar.

Men det stora dragplåstret är tveklöst Stenmark. En tung kollektiv suck går genom publiken när han river på tre meter. På andra försöket tar han sig över – och applåderna tycks aldrig ta slut.

– Den här kvällen är helt magisk, jublar speakern.

Men någon medalj tar inte Ingemark Stenmark idag. 3,15 blir för högt och han slutar på åttonde plats.

– Vilken publik! Så många som är här, som hejar och jublar för alla som deltar. De andra deltagarna sa att de inte hade sett något liknande, säger han till Aftonbladet efteråt.

På Slottsskogsvallen är tävlingarna slut för dagen. Men för de glada deltagare som strömmar ut från friidrottsarenan är det inte läggdags ännu.

– Vi ska fira tillsammans! Ingen av oss från finalen har några tävlingar på ett par dagar... så det blir nog ett par dagars firande, säger Emil Pawlik, 85, silvermedaljör i höjdhopp.

Carin Thornander, 60, som tog brons i stavhopp, har liknande planer.

– Ett VM-brons firar man med något gott att äta och något gott att dricka tillsammans med alla som hejar på en. Det blir en sen kväll, säger hon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln