Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Oprah Winfrey överraskade – möttes av jubel

Tina Magnergård Bjers/TT

Uppdaterad 06.50 | Publicerad 00.19

Oprah Winfrey överraskade med att dyka upp på konventet.

Vicepresidentkandidat Tim Walz stod i fokus på dag tre på Demokraternas konvent.

Men politiska storheter som expresident Bill Clinton och förra talmannen Nancy Pelosi intog också scenen i Chicago – och Oprah Winfrey.

– Välj optimism i stället för cynism, utbrast tv-stjärnan.

Andra kända namn som dök upp var de tidigare presidentaspiranterna Pete Buttigieg, som i dag är transportminister, och senatorerna Amy Klobuchar och Cory Booker.

Representanthusets minoritetsledare Hakeem Jeffries rev ner enorma applåder när han, likt sina partikamrater, gav Donald Trump kängor och förklarade att Kamala Harris är framtiden.

Men jublet nådde helt nya nivåer när tv-personligheten Oprah Winfrey plötsligt stod på scenen och i en form av predikan hyllade Harris och sitt hemland.

– Välj sanningen, välj hederligheten, välj glädjen. För det är det bästa vi har i Amerika, sade Winfrey till publikens stora jubel.

Lägg därtill framträdanden av artisterna Stevie Wonder och John Legend med Sheila E. De sistnämnda tolkade musikern Prince som var från i Minneapolis i Minnesota – den delstat där Tim Walz är guvernör.

Parallellt fortsatte stafetten med republikaner som berättade varför de i år väljer att rösta på Demokraternas Kamala Harris. Temat för dagen var ”Kampen för våra friheter”, som bland annat anspelar på aborträtten.