Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Walz accepterar nominering: "Livets största ära"

Tina Magnergård Bjers/TT

Uppdaterad 07.26 | Publicerad 01.40

Democraternas vicepresidentkandidat Tim Walz med sin fru Gwen på scenen på Demokraternas konvent i Chicago.

– Sjukvård och boende är mänskliga rättigheter. Och staten har inget i våra sovrum att göra.

En energisk Tim Walz har accepterat Demokraternas nominering som vicepresidentkandidat, något han kallar ”sitt livs största ära”.

– Jag har inte hållit så många stora tal som det här men jag vet hur man peppar, säger Walz, som nu är Minnesotas guvernör, till sina partikamrater.

Så ger sig den tidigare fotbollstränaren in i ett taktiksnack som går ut på att ”ha bollen och spela offensivt” under valrörelsens återstående 76 dagar, allt för att få Kamala Harris vald.

Vicepresidentkandidat Tim Walz på Demokraternas konvent.

En superkraft

Från scenen i jättearenan i Chicago berättar Tim Walz sin historia – om uppväxten på landsbygden i Nebraska, de 24 åren i det militära och hur han blev kär i undervisning. Han är öppenhjärtig med sin och hustrun Gwens IVF-kamp för att bli föräldrar, som en känga gentemot de republikaner som vill förbjuda sådan vård. Och han framhåller vikten av att hjälpa och respektera sin granne – oavsett politisk färg.

– Tim Walz superkraft är att han är så normal, sade Dean Phillips, representanthusledamot från Walz hemstat Minnesota, inför anförandet.

– Han representerar hela Mellanvästern, inklusive jordbrukare och människor som bor på landsbygden.

Publiken jublar när Walz berättar hur han efter tvekan ställde upp i ett val i ett republikanskt rött område och vann med tillägget ”underskatta aldrig en lärare”.

Som guvernör har Walz infört reformer som skärpta vapenlagar, betald föräldraledighet och gratis skollunch – något han stolt berättar om från talarstolen.

– När andra delstater förbjuder böcker bannlyser vi hunger, säger han med adress till de republikaner som bland annat sett till att sexualundervisningsmaterial tagits bort ur skolor.

Sade fel om vapen?

Att Kamala Harris valde Tim Walz som vicepresidentkandidat kom som något av en överraskning för ett par veckor sedan. Sedan dess har partiets strateger prisat 60-åringens folklighet samt hans bakgrund som geografilärare, kongressledamot och nationalgardist.

Det sistnämnda har dock ställt till problem för Walz sedan en intervju han gjorde 2018 där han sade att han burit vapen ”i krig” blivit viral.

Harriskampanjen meddelade snabbt att det var en felsägning, Walz tog avsked kort innan hans enhet skickades till Irak 2004. Men republikanen Donald Trump och hans vicepresidentkandidat JD Vance har gått hårt åt Walz och kallat honom lögnare.

Walz berörde inte dispyten i talet.

Men som vicepresidentkandidat väntas han nu bli attackhund gentemot Republikanerna. Det var han som för några veckor sedan kom upp med epitetet ”weird”, ungefär ”knäppt”, om Trump och Vance.

Dean Phillips tror att Walz kan locka väljare som under en tid känt att Demokraterna inte står för deras värderingar.

– Dessutom är han den perfekta pappaskämtaren. Det finns något äkta med det som jag uppskattar.