Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Nya explosioner i Libanon – flera döda och skadade

Uppdaterad 19.12 | Publicerad 17.18

Nya explosioner har inträffat i Libanon, bland annat i Beirut.

Nio personer har dött och över 300 skadats, enligt landets hälsodepartement.

– Israel har nu skiftat fokus från Hamas i Gaza till Hizbollah i Libanon, säger Alexander Atarodi, oberoende Mellanösternexpert.

En ny våg av explosioner har inträffat i Libanon, en dag efter attacken där hundratals personsökare exploderade i landet.

Återigen ska någon form av kommunikationsutrustning ha exploderat, enligt flera internationella medier. Men än så länge är det inte bekräftat vad. En anonym Hizbollah-medlem säger till AP att det är gruppens walkie-talkies som exploderat.

Minst nio personer har dött och över 300 är skadade, uppger ger libanesiska hälsodepartementet enligt AP.

Den oberoende Mellanösternexperten Alexander Atarodi, som tidigare forskat på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser de senaste dagarnas attacker som ett tecken på att Israel har skiftat fokus.

Han hävdar att attackerna är en ”klar och tydlig signal” att man nu riktar in sig på Hizbollah i Libanon i stället för Hamas i Gaza.

– Det är en otroligt oroväckande utveckling, säger han.

Ambulans i Beirut efter onsdagens explosioner.

Uppgifter om walkie-talkes

Reuters reportrar i Libanon säger att de hört minst två explosioner på olika platser i stadens södra förorter.

En av av smällarna ska ha inträffat nära en begravning i Beirut, arrangerad av Hizbollah, för fyra av de personer som dog i gårdagens attack.


Uppgifter: Så blev sökarna ett dödligt vapen


Sky News korrespondent Alex Crawford som var på begravningen säger att de de hörde en smäll. När de sedan gick ut såg de blodiga människor komma springande.

Enligt ett vittne var det walkies-talkies tillhörande Hizbollahs säkerhetsstyrka på platen som exploderade.

– Hizbollah-personerna samlade ihop alla walkie-talkies tog ut batterierna ur dem, säger Alex Crawford till Sky News.

I sociala medier sprids flera bilder som påstås visa exploderad kommunikationsutrustning.

Anhöriga till skadade utanför ett sjukhus i Beirut.

Guterres varning: Förebyggande attack

Explosionerna i Libanon kan vara början på något större mellan Israel och Hizbollah, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

– Logiken i att få all denna utrustning att explodera är att göra det som en förebyggande attack inför en större militär operation, säger han enligt Sky News.

– Dessa händelser bekräftar att det finns en allvarlig risk för en dramatisk eskalering i Libanon, och allt måste göras för att undvika denna eskalering.

Under tisdagen skadades tusentals efter explosioner i personsökare.

Israel har inte kommenterat

Röda Korset i Libanon skriver på X att ett 30-tal ambulanser har ryckt ut till explosionerna i de södra delarna av landet. Ytterligare 50 ambulanser står i beredskap.

Libanons militär skriver på X och uppmanar folk att undvika folksamlingar och låts räddningspersonal komma fram.

Minst tolv personer dödades och nära 3 000 skadades i attacken i Libanon på tisdagen när hundratals personsökare exploderade.

Israel anklagas för att ligga bakom attacken, men har inte kommenterat anklagelserna.

Landets försvarsminister Yoav Gallant sa på onsdagen att kriget gått in i en ”ny fas”, där Israel riktar fokus mot den norra fronten och Libanon.

Samtidigt nämnde han inget om explosionerna när han talade till israeliska trupper under dagen, skriver AP. I stället berömde han armén och säkerhetstjänsten för deras arbete och ”imponerande resultat”.