Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Uppgifter: Så blev sökarna ett dödligt vapen

Uppdaterad 02.29 | Publicerad 2024-09-17 23.30

Israels underrättelsetjänst lyckades få tillgång till personsökarna innan de skickades till Hizbollah.

De hade preparerats med sprängmedel och detonerades med en fjärrstyrd signal, skriver New York Times.

Enligt uppgift visade sökarna ett falskt meddelande och var programmerade att pipa i flera sekunder innan det small.

Minst nio personer är döda och 2 750 är skadade efter explosionerna i Libanon.

På tisdagskvällen kom nya uppgifter om hur personsökarna kunde förvandlas till ett massförstörelsevapen.

Enligt Sky News arabiska utgåva lyckades Mossad – Israels motsvarighet till CIA – ta sig in i distributionskedjan innan sökarna levererades till Hizbollah-milisen. I varje sökare gömdes en mindre mängd av sprängmedlet PETN. Bomberna detonerades sedan genom en signal som fick batteriet att överhettas, enligt tv-kanalens uppgiftslämnare.

Under natten mot onsdagen kom liknande uppgifter i New York Times som hänvisar till amerikanska och internationella källor med insyn i operationen. Tidningen skriver att motsvarande 28–56 gram sprängmedel gömdes bakom batteriet. Varje personsökare försågs också med en fjärrstyrd strömbrytare som triggade explosionen.

Pep – sedan small det

Hizbollah har efter 7 oktober-attackerna i Israel allt mer övergivit smartphones och gått över till personsökare för att undvika övervakning och spårning.

Många av de enheter som nu exploderade ska ha levererats bara de senaste dagarna, skriver Wall Street Journal. Enligt andra uppgifter ska vissa ha sökarna ha skickats så tidigt som för fem månader sedan.

Klockan 15.30 på tisdagseftermiddagen började de explodera som på en given signal. Detonationerna fortsatte sedan under en timme, skriver Sky News brittiska edition. De inträffade i Beiruts södra förorter och och Bekaadalen, båda kända fästen för Hizbollah.

Enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till vittnesuppgifter och bilder, föregicks vissa av explosionerna av att det pep i sökarna. Det fick innehavarna att ta upp dem i händerna och exponera ansiktet.

New York Times skriver att varje sökare fick ett falskt meddelande som såg ut att komma från Hizbollahs ledare, men som i själva verket utlöste detonationen med viss fördröjning. Enligt tidningens källor var sökarna programmerade att pipa i flera sekunder innan det small.


Uppgifter: Made in Taiwan

Den amerikanska tidskriften Wired uppger, med hänvisningen till bilder som spridits i sociala medier, att sökarna var av modellen Gold Apollo AP-900 eller Gold Apollo AR-924. Den förstnämnda drivs av vanliga AAA-batterier, den sistnämnda av lititumbatterier.

Men enligt experten Jake Williams, forskningschef vid säkerhetsfirman Hunter strategy i Washington, kan inte batterierna i sig själva orsaka så kraftiga explosioner som de nu inträffade.

– Utifrån rapporterna har de här sökarna sannolikt modifierats med sprängämnen av israeliska myndigheter. Det visar på säkerhetsriskerna i försörjningskedjan, särskilt till ställen dit det är svårt att skeppa teknologisk utrustning, säger han till Wired.

Även New York Times uppger att sökarna var importerade från Gold Apollo i Taiwan. De flesta var av modellen AP-924, men även tre andra versioner ingick i sändningen. Totalt köpte Hizbollah mer än än 3 000 enheter och de som var påslagna på tisdagseftermiddagen exploderade, skriver tidningen.

Modellen Gold Apollo-AR-924.

Ingår i sprängdeg

PETN kallas även pentyl eller pentaerytritoltetranitrat och tillhör enligt The Guardian samma kemiska kategori av sprängmedel som nitroglycerin. Det är en av huvudingredienserna i sprängdegen Semtex som används både civilt och militärt.

PETN är, enligt The Guardians genomgång från 2010, vanligt bland terrorister eftersom det har formen av ett vitt pulver och är svårt att upptäcka. Det har bland annat använts av skobombaren Richard Reid som försökte detonera en bomb på ett flygplan till Miami 2001.

Tidningen skriver också att PETN detoneras genom värme eller en tryckvåg. Bara drygt 100 gram räcker för att spränga en bil.