Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Anderssons attack mot regeringen: ”Om vi sålt salamikorvar...”

Uppdaterad 16.44 | Publicerad 15.35

Magdalena Andersson säger att S gör ”rent hus” efter lotteriskandalen.

Sedan riktar hon en känga mot regeringens hållning i frågan.

– Om vi hade sålt salamikorvar hade vi haft en utredning om hur man ska förbjuda salamikorvar, säger hon.

Magdalena Andersson uttalar sig för första gången efter avslöjanden om att telefonförsäljarna av S-lotter riktar in sig på ”förvirrade äldre personer”.

Hon säger att hon är ”djupt besviken och förbannad”.

– Vi tog ansvar och fattade beslut om kraftfulla åtgärder. Vi har en ny vd och en ny ordförande på plats. De har fått ett tydligt uppdrag: att göra rent hus, säger hon på en pressträff.

Regeringen har öppnat för att reglera lottförsäljningen efter avslöjandet. Men Andersson tror att det är ett svepskäl för att stoppa finansieringen.

– Jag är övertygad om en sak. Det är inte lotterierna de ogillar. Det de ogillar är att vi har en finansiering. För om det var så att man ogillade lotterier, då skulle man ju i så fall lagstifta inte bara kring politiska partiers lotterier utan kring idrottsrörelsen, kyrkorna, nykterhetsrörelsen, pensionärsorganisationen och alla andra lotterier.

Tjänade miljoner

Enligt en färsk årsredovisning hade S lotteribolag intäkter på nästan 47 miljoner kronor förr året. Andersson tror att regeringens syfte är att ”försvåra folkrörelsearbetet”.

– Hade det varit så att vi i stället hade sålt salamikorvar, så hade vi ju nu haft en utredning som tittade på hur man ska förbjuda politiska partier att sälja salamikorvar. Det är inte exakt hur finansieringen ser ut som är frågan här, utan det handlar ju om att regeringsunderlaget mycket tydligt uttalar att de vill använda lagstiftningsmakten för att strypa finansieringen till det största oppositionspartiet.

Magdalena Andersson (S).