Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Richard Jomshof nu formellt misstänkt: ”Känns inte bra”

Uppdaterad 13.49 | Publicerad 11.41

Nu har Richard Jomshof blivit formellt misstänkt för brott och förhörts.

När Aftonbladet mötte honom på väg från förhöret ångrade han inte sin publicering – men gillar inte att vara brottsmisstänkt.

– Det är klart att det inte känns bra, säger han.

Aftonbladet träffade Jomshof när han lämnade polisförhöret där han formellt blivit misstänkt för hets mot folkgrupp.

– Det är en ny upplevelse och jag har svarat på frågorna så gott jag kan och gett min version av det inträffade.

Nu är du formellt misstänkt för brott. Hur känns det?

– Det är klart att det inte känns bra. Men jag vet vad jag tycker i de här frågorna, jag vet var jag står. Det är något jag har argumenterat och debatterat så länge jag varit aktiv politiker, det här är inget undantag.

Richard Jomshof efter förhöret.

– Jag tycker det är märkligt om politiska motståndare ska ges tolkningsföreträde i de här frågorna. Jag vet var jag står i frågan och jag tycker att jag som riksdagspolitiker måste kunna debattera och diskutera känsliga frågor även om det är kopplat till invandring eller islamism och islam och sexualbrott och så vidare.

Ångrar du att du publicerade inläggen?

– Nej, det gör jag inte. Jag vill påstå att det är tydligt vad de står för, det är tydligt vad jag står i den här frågan. Hade jag haft åsikten att alla människor ur en viss grupp är på det enda eller andra viset hade det garanterat framgått för längesedan i så fall. Man måste kunna göra karikatyrer och dela karikatyrer även i frågor som är känsliga eller kanske till och med framför allt i frågor som är känsliga, för kan man inte göra det vill jag påstå att graden av demokrati minskar radikalt.

Men du känner inte att bilderna kan upplevas som islamofobiska?

– Nej, det är legitima inlägg i den politiska debatten. 

Vad händer nu i utredningen och för din del i den?

– Ingen aning. Nu är det upp till åklagaren. Jag har svarat på frågorna så bra jag kan, vi får se vad åklagaren gör. Jag vet var jag står i frågan och kommer fortsätta med de här frågorna oavsett vad som händer. Förhoppningsvis läggs det ner, jag tycker inte att jag har gjort något fel. Jag vet var jag står, jag drar inte alla över en kam. Jag är jättekritisk i vissa frågor och det måste man få vara och det står jag för.

I fredags meddelade Richard Jomshof själv att han kliver av från den prestigefyllda posten som ordförande i justitieutskottet – och lämnar utskottet helt under utredningens gång.

Anledningen var att han fått reda på att han skulle delges misstanke om hets mot folkgrupp efter att ha delat två karikatyrbilder på plattformen X den 28 maj.

Följ ämnen i artikeln