Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Rädslan bland palmerna: Vad händer om Trump blir mördad?

Uppdaterad 08.57 | Publicerad 07.52

WEST PALM BEACH. Efter det misstänkta mordförsöket på Donald Trump jagar FBI ledtrådar i buskarna vid golfbanan.

Nu skärps säkerheten kring expresidenten – och samtidigt växer oron i hans hemkvarter inför valspurten.

– Jag är rädd att det blir inbördeskrig om han blir mördad, säger Ronald Silas, 50.

Röd polistejp har lindats runt palmerna utanför Trumps golfbana i West Palm Beach. I det täta buskaget rör sig FBI-agenter fram och tillbaka, stannar till för att diskutera, innan de återigen försvinner in bland löven.

När Aftonbladet är på plats har det gått ett dygn sedan attentatsförsöket.

Det var precis här, i buskgångarna – mellan hål sex och sju på banan – som den misstänkte gärningsmannen tros ha legat i bakhåll i nästan tolv timmar, innan han upptäcktes, endast 400 meter från Trump.

– Jag blev chockad. Jag tänkte: Varför händer detta här i Palm Beach? Vanligtvis är det ett väldigt lugnt område, säger Ronald Silas, som bor i närheten.

Vägen är avspärrad utanför Trumps golfbana i West Palm Beach.

”Kan inte förstå”

Han står på andra sidan gatan och iakttar polisarbetet under måndagen. Vägen är avspärrad, och amerikanska tv-kanaler har rest en mur av kamerastativ bakom polisbanden.

– Jag kan inte förstå hur en gärningsman kan komma så nära, särskilt efter att Trump nyligen blivit utsatt för ett mordförsök, säger grannen Ronald Silas, och skakar på huvudet.

Det är nyckelfrågan som fler än han undrar över: Hur kunde en gevärspipa komma så nära expresidenten – igen?

Ronald Silas vet inte.

Men han säger att han hade en illavarslande känsla före skottdramat och bad för presidenten. 45 minuter senare läste han om attentatsförsöket.

Till vardags jobbar han som präst i en kyrka intill golfbanan. Han berättar att många i församlingen vänder sig till honom just nu, i dessa tider av extrem politisk turbulens och osäkerhet.

– Folk är verkligen rädda. De fruktar att landet kan dras in i ett inbördeskrig om Trump blir mördad. Så de är oroliga för Trumps liv, säger han.

Silas är själv bekymrad över att den politiska splittringen i USA skulle kunna leda till ännu mer våld om Trump skulle dödas i ett attentat. Tanken skrämmer honom.

– Vissa befarar till och med att valet inte kommer att hållas eller att det kan leda till ett världskrig. Men vi försöker försäkra dem om att valet kommer att äga rum och att allt kommer att bli okej. Som präst är det min plikt att trösta och uppmuntra människor, säger han.

USA valet: Rädsla för vad som händer om Trump blir mördad. Ronald Silas, granne blir intervjuad.
Ronald Silas jobbar som präst intill golfbanan. ”Folk är verkligen rädda”, säger han.

”De som hetsar mest”

Det exakta motivet bakom söndagens skottdrama är fortfarande oklart. Men Ronald delar Trumps åsikt, och menar att Demokraterna sannolikt bär en del av ansvaret för att expresidenten har blivit en måltavla.

– De som hetsar mest är olika företrädare inom partiet. Jag tycker att president Biden och presidentkandidat Harris borde säga till dem att ”lugna ner tonläget.” Ju närmare vi kommer valet och ju mer de hävdar att USA:s demokrati står på spel, desto mer får det folk att bli galna, säger han.

– Det finns personer där ute som är lättantändliga och inte tänker klart, och som kan komma att agera våldsamt.

Bidrar inte Trump till det hårda tonläget då?

– Jo, även Trump. Vissa saker han säger måste tonas ner också. Han måste fokusera mer på sakfrågorna, och planen för Amerika. Båda sidor borde fokusera på politiken, inte den hårda retoriken.

Det var ingen hemlighet att det gick att komma nära Trump i buskarna vid golfbanan. Fotografer i Florida uppger för Aftonbladet att det var allmänt känt att det var möjligt att ta paparazzibilder där.

– Det har jag gjort många gånger, säger en av dem.

– Man kan komma inom bara några hundra meter från honom. Vi brukar alltid hälsa på Secret service för att de ska veta att vi står där.

En polisbåt guppar i vattnet utanför Trumps bostad Mar-a-Lago.

Begärt ökat skydd

Efter mordförsöket på Trump under ett kampanjmöte i Pennsylvania, den 13 juli, där skytten kunde lägga sig på ett tak, har kritiken mot säkerhetstjänsten varit intensiv. Trots att säkerheten för Trump har stärkts är den fortfarande inte på samma nivå som för en sittande president.

Som svar på den andra allvarliga säkerhetshändelsen på kort tid har Trump själv begärt ökat skydd. På måndagen uppmanade Biden kongressen att tilldela Secret service de extra resurser de behöver.

Trump behöver definitivt samma typ av säkerhet som president Biden, säger Ronald Silas.

– Jag tycker faktiskt att han behöver ännu mer skydd än Biden, eftersom han är så hatad. Det kommer alltid att finnas folk som vill skada honom.

Även säkerheten kring Trumps bostad, Mar-a-Lago, som ligger en kvarts bilfärd bort, har förstärkts. Omkring det persikorosa huset står flera sheriffbilar, och en polisbåt guppar i vattnet.

Liliana Carlson, 30.

”Tappat kontrollen”

Vid strandkanten leker Liliana Carlson, 30, som har svenskt påbrå, och hennes son Erik, 2.

– Jag blev väldigt förvånad att detta hände igen, eftersom det visar att folk i princip har tappat kontrollen, säger Liliana om attentatsförsöket.

– Jag förstår att Trump måste åka på kampanjmöten och prata offentligt. Men jag tycker det är bäst att han stannar hemma, eller någonstans där det är säkert. För säkerhetstjänsten kan inte bevaka varje kvadratcentimeter.

Liliana tycker att det har blivit ett skrämmande politiskt klimat i USA. Våldsamt. Splittrat. Och skjutningarna mot Trump visar enligt henne att spänningarna inte är på väg att lätta.

Ibland känner hon sig orolig för framtiden.

– Saker behöver förändras för kommande genrerationer. För min son, och barnet jag bär i magen, säger hon.

Liliana, som är sjuksköterskestudent och gift med en svensk tennisspelare, önskar att Trump återigen blir president.

Det är även vad prästen Ronald Silas, som observerar polisarbetet vid golfbanan, hoppas på.

– Jag är också en av dem som är oroliga för att det leda till ett inbördeskrig om han blir mördad. Men de har försökt två gånger – och misslyckats. De kommer inte att lyckas, för jag vet att Gud skyddar honom.

ANNONS